Business Internaţional

Turcii sunt încolţiţi din toate părţile: americanii, europenii şi agenţiile de rating pedepsesc guvernul lui Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Autor: Catalina Apostoiu

15.07.2019, 00:06 4203

♦ Erdogan l-a demis pe guvernatorul băncii centrale pe 6 iulie, făcând banca centrală vinovată de slăbiciunea economiei locale.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a pus toată lumea în cap. Preşedintele american Donald Trump va anunţa în scurt timp un pachet de sancţiuni ca pedeapsă pentru decizia Turciei de a primi părţi dintr-un sistem de apărare antirachetă rusesc, agenţia de rating Fitch a redus ratingul datoriei suverane a ţării cu o treaptă la mai puţin de o săptămână după ce Erdogan l-a demis pe guvernatorul băncii centrale, iar europenii s-au pus de acord cu privire la o listă de posibile măsuri, incluzând sancţiuni, împotriva Turciei legat de activităţile provocatoare de forare ale acesteia din Mediterana de Est.

Administraţia de la Washington a ales unu din trei seturi de acţiuni menite să provoace diferite grade de durere Tur­ciei, au declarat surse familiare cu situaţia pentru Bloomberg. Planul selectat aşteaptă acum aprobarea lui Trump, iar sanc­ţiunile ar putea fi anunţate către sfârşitul acestei săptămâni.

Administraţia americană vrea să aştepte până după aniversarea unei încercări eşuate de lovitură de stat împotriva lui Erdogan din 2016 pentru a nu alimenta speculaţiile că SUA sunt responsabile pentru această încercare.

Turcia a început să primească părţi din sistemul rusesc S-400, despre care Statele Unite susţin că reprezintă o ameninţare la adresa celui mai costisitor program al Pentagonului. Turcia a recurs la sistemul rusesc după ce nu a reuşit să ajungă la un acord cu SUA. Achiziţia S-400 echivalează cu o declaraţie de independenţă, potrivit unui ministru turc. Turcia se vrea un actor mai independent într-o ordine mondială în schimbare, potrivit unor oficiali turci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO