Business Internaţional

Turcia vrea să devină un producător complet de autoturisme electrice. Costul proiectului se ridică la peste 3 miliarde de euro

Turcia vrea să devină un producător complet de...

Autor: Teona Tomoiaga, Dorin Oancea

27.12.2019, 11:34 482

Turcia a anuţat că vrea să producă anual până la 175.000 vehicule electrice, în cadrul unui proiect auto care urmează să fie prezentat, vineri, de preşedintele Tayyip Erdogan şi care ar urma să atragă investiţii de 22 miliarde de lire (3,7 miliarde dolari), potrivit Reuters.

Strategia de a produce o maşină electrică în totalitate doar în ţara pe care a conduce a fost un obiectiv pe care Erdogan şi-l doreşte de multă vreme, împreună că partidul AK, pentru a demonstra puterea economică a ţării.

Înainte de prezemtarea acestui proiect, consorţiul care a generat prototipul a publicat un videoclip cu vehiculul acoperit cu o prelată neagră care mergea pe autostrăzi.

În Europa, Turcia este deja un important exportator de automobile fabricate intern de firme precum Ford, Fiat Chrysler, Renault, Toyota şi Hyundai.

Noul proiect, lansat în octombrie, va primi sprijin de la stat, cum ar fi scutiri de impozite. Totodată, proiectul presupune şi construcţia unei fabrici de producţie în centrul auto din Bursa, în nord-vestul Turciei, conform unei decizii prezidenţiale publicate în Monitorul Oficial al ţării.

Cinci modele de maşini vor fi produse de o forţă de muncă de peste 4.000 de persoane, iar Guvernul a garantat să cumpere 30.000 din vehicule până în 2035.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO