Business Internaţional

Turcia vine cu o poziţie categorică şi interzice plata în criptomonede pentru bunuri şi servicii

Turcia vine cu o poziţie categorică şi interzice plata...

Autor: Alex Ciutacu

16.04.2021, 15:19 436

Bitcoin înregistrează o uşoară scădere spre pragul de 60.000 de dolari, vineri, după ce banca centrală a Turciei a interzis utilizarea criptomonedelor pentru achiziţii de bunuri şi servicii, susţinând că acestea ar putea produce daune „ireparabile”, potrivit Reuters.

Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial din Turcia, iar în ea banca centrală susţine că criptomonedele şi celelalte active digitale bazate pe tehnologia de „jurnal distribuit” a blockchainului nu pot fi utilizate pentru a plăti bunuri şi servicii, nici direct, nici indirect.

Această decizie ar putea reprezenta o piedică majoră pentru piaţa criptomonedelor din Turcia, care a câştigat teren în ultimele luni, pe fondul evoluţiei bitcoin. Este de menţionat că acest tip de active este căutat în contextul în care turcii vor să se protejeze în faţa inflaţiei de 16% şi în faţa deprecierii lirei.

Bitcoin înregistra iniţial o scădere de peste 4% imediat după anunţ, a notat Reuters. Cu toate acestea, la ora 15.10 (ora României), bitcoin înregistra o creştere de doar 2,2%, cu minus 1,5% pe ethereum şi minus 6% pe XRP (Ripple), conform datelor agregate de pe platforma CoinMarketCap – care înregistrează o medie a cotaţiilor de pe mai multe exchange-uri.

Într-o declaraţie publică, banca centrală a explicat că activele crypto „nu se supun mecanismelor de reglementare şi supraveghere şi nici autorităţii centrale de reglementare”, discutând şi despre aspecte precum riscul.

„Furnizorii de servicii de plăţi nu vor putea să dezvolte modele de business într-o direcţie care include active crypto direct sau indirect pentur serviciile de plăţi. (...) Utilizarea lor în sistemul de plăţi ar putea duce la pierderi irecuperabile pentru părţile incluse în tranzacţie”.

Banca centrală a mai spus că utilizarea criptomonedelor în sistemul de plăţi ar genera elemente ce ar putea „submina încrederea în metodele şi instrumentele utilizate astăzi pentru plăţi”.

În acest moment, criptomonedele abia şi-au făcut debutul ca formă de plată pentru nume mai sonore din economia globală, iar acest trend este în creştere odată cu producătorul auto Tesla care a anunţat că acceptă bitcoin la plata produselor.

Deciziile dure asupra pieţei criptomonedelor sunt rare la nivel global, întrucât majoritatea autorităţilor încearcă să clarifice regulile, în loc să interzică utilizarea.

Legislaţia ar trebui să intre în vigoare în data de 30 aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO