Business Internaţional

Turcia renunţă la o privatizare de aproape 6 mld. $ din cauza opoziţiei premierului Erdogan

Turcia renunţă la o privatizare de aproape 6 mld. $ din cauza opoziţiei premierului Erdogan

Foto: Mediafax

Autor: Ioana Nita, Marius Oncu

26.02.2013, 00:02 1468

Guvernul de la Ankara a renunţat la un plan de privatizare de 5,7 miliarde de dolari, a doua ca valoare din istoria Turciei, deoarece premierul Recep Tayyip Erdogan este nemulţumit că licitaţia nu a adus suficienţi bani, scrie Financial Times.

Licitaţia, care viza concesionarea celor mai circulate autostrăzi şi poduri din Turcia pe o perioadă de 25 de ani, a fost câştigată de consorţiul format din KocHolding, cel mai mare grup turc, şi firma UEM, deţinută de fondul suveran pentru investiţii al Malaieziei Khazanah. Erdogan a criticat însă licitaţia pentru că nu a generat suficienţi bani.

"Aşteptăm mult mai mult. Am putea derula o ofertă publică iniţială", a spus Erdogan, afirmând că statul ar putea, de asemenea, diviza pachetul, care include 1.975 de kilometri de autostradă cu taxă şi cele două poduri peste Bosfor.

Consorţiul Koc-UEM a câştigat licitaţia în decembrie, după ce investitorii nu au reuşit, în repetate rânduri, să facă rost de fondurile pe care le-au promis. Rolul UEM este de asemenea important, pentru că Turcia încearcă să atragă mai multe investiţii din Asia, mai ales pentru infrastructură.

Ministerul de Finanţe a anunţat, formal, decizia la sfârşitul săptămânii, invocând o hotărâre luată de Înaltul Consiliu pentru Privatizare, organism condus de premier.

Anularea licitaţiei vine într-un moment destul de sensibil, întrucât Turcia intenţionează să scoată la licitaţie în mai construcţia şi operarea unui aeroport în Istanbul, care ar trebui să fie printre cele mai mari din lume, precum şi alte proiecte ambiţioase.

"Renunţarea la lictaţie transmite un semnal negativ cu privire la predictibilitatea şi legalitatea programelor de privatizare din Turcia", a afirmat Sinan Ulgen de la think tank-ul Carnegie Europe, adăugând că revizuirea în creştere a ratingului acordat anul trecut de agenţia de evaluare financiară Fitch a încurajat aşteptările guvernului turc la un preţ mai mare.

Bancherii estimează că Turcia are nevoie în următoarele decenii de investiţii de sute de miliarde de dolari în drumuri, porturi şi aeroporturi, în sectorul energetic şi altele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO