Business Internaţional

Turcia majorează taxele pe importurile auto pentru a-şi susţine industria locală. Ţara vrea să devină cel mai mare producător de maşini electrice şi autonome din Europa şi unul dintre primii cinci din lume până în 2030

Turcia majorează taxele pe importurile auto pentru a-şi...

Autor: Catalina Apostoiu

01.09.2020, 00:05 743

 Turcia a majorat taxele pe majoritatea maşinilor importate, o decizie menită să restrângă deteriorarea comerţului extern cauzată de pandemie şi să susţină industria locală, scrie Bloomberg.

De la începutul pandemiei, Turcia a aplicat o serie de majorări de taxe pentru descurajarea importurilor şi susţinerea industriilor locale. Declinul economiei mondiale a afectat principalele destinaţii de export ale Turciei, în timp încetinirea turismului a ampli­ficat deteriorarea finanţelor gu­vernului. Turcia a înregistrat al şaptelea deficit de cont curent consecutiv în iunie, importurile auto totalizând 5,2 mld $, în creştere cu 16% faţă de 2019.

„Turcia are din nou cele mai mari taxe auto din lume“, arată Erol Sahin, general manager al firmei de consultanţă auto EBS. Deşi majorările nu se aplică maşinilor produse local, producători locali nu vor avea probabil prea mult de câştigat având în vedere că aceştia se bazează la rândul lor pe produse importate, potrivit lui Sahin.

Turcia, care a dezvoltat un autovehicul, un SUV, un tractor şi un excavator pe bază de baterii în ultimul an, se concentrează pe tehnologii auto bazate pe electricitate.

Ţara vrea să devină cel mai mare producător de maşini electrice şi autonome din Europa şi unul dintre primii cinci din lume până în 2030, a anunţat recent ministrul turc al tehnologiei, Mustafa Varank, scrie Hurriyet Daily News.

Potrivit acestuia, Turcia urmează să devină un hub pentru producţia de baterii, iar pentru a-şi atinge acest obiectiv, ţara va susţine investiţiile firmelor tech în sectorul auto.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a prezentat recent viziunea pentru o industrie auto locală, iar punerea ei în practică se derulează rapid. Liderul turc a pus deja piatra de temelie pentru o nouă fabrică de autovehicule în oraşul Bursa.

Primele maşini autohtone, electrice, ar trebui să fie construite de un consorţiu de cinci companii locale, cunoscut ca TOGG. Automobilele urmează să fie lansate pe piaţă începând din 2022.

Producătorul turc de utilaje pentru construcţii Hidromek a anunţat de asemenea la sfârşitul lunii august că primul său excavator electric va fi gata în decurs de 12-18 luni. Hicon 7W de şapte tone va fi primul din lume care va funcţiona în întregime pe electricitate.

Turcia este hotărâtă să devină un centru global de producţie şi tehnologie, a anunţat recent preşedintele turc Erdogan.

Evidenţiind fluxul continuu de investiţii în Turcia, Erdogan a declarat că Turcia, „care nu putea să facă nici măcar un pas fără FMI cu 18 ani în urmă, este acum a 13 mare ţară din lume după paritatea puterii de cumpărare“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO