Business Internaţional

Turcia lui Erdogan îşi extinde sfera de influenţă geopolitică şi comercială, iar Ungaria lui Orban caută să profite: Dacă Ungaria vrea să fie un învingător în noua eră a dezvoltării economice globale, ea trebuie să-şi îmbunătăţească relaţiile cu ţările cu cea mai rapidă dezvoltare din lume

Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei: Dacă Ungaria vrea să fie un învingător în noua eră a dezvoltării economice globale, ea trebuie să-şi îmbunătăţească relaţiile cu ţările cu cea mai rapidă dezvoltare din lume.

Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei: Dacă Ungaria vrea să fie un învingător în noua eră a dezvoltării economice globale, ea trebuie să-şi îmbunătăţească relaţiile cu ţările cu cea mai rapidă dezvoltare din lume.

Autor: Bogdan Cojocaru

15.07.2021, 20:20 480

Ungaria are politica de „deschi­dere către est“, prin care caută să-şi extindă relaţiile de comerţ şi afacerile companiilor către Caucaz şi Orient şi încearcă să pară un jucător important în politicile regio­nale, iar Turcia face deja regulile în geopolitică, implicându-se în războaiele din Nagorno-Karabah, Siria şi Libia. Este, de asemenea, tot mai prezentă politic şi cu companii în Balcani. Era doar o chestiune de timp până la întâlnirea  intereselor celor două state.

Odată cu promisa retragere americană din Afganistan, Turcia, stat membru al NATO, dar în relaţii reci cu unii dintre parteneri, s-a oferit să ţină în funcţiune aeroportul din Kabul şi a propus ca de protecţia obiectivului să se ocupe armata ungară şi Pakistanul.

Ankara a făcut această propunere aparent bi­zară deoarece crede că ungurii cunosc bine ae­roportul, iar premierul maghiar Viktor Orban caută o influenţă mai mare în NATO, scrie The Middle East Eye, un site de analiză şi ştiri din Marea Britanie care-şi concentrează aten­ţia pe regiunile Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Ca mai toate platformele media cu acest profil regional, MEE nu este lipsită de critici şi este considerată părtinitoare. Însă o alianţă cu Turcia lui Erdogan ar deschide pentru Ungaria lui Orban şi alte drumuri, nu doar în domeniul militar.

Spre exemplu, companiile ungare sunt interesate de reconstrucţia infrastructurii şi economiei din Nagorno-Karabah după recenta reinflamare a conflictului dintre Armenia şi Azerbaidjan pentru aceste teritorii. Episodul a fost câştigat de azeri, sprijiniţi de Turcia. Din acest motiv, companiile turce şi-au primit partea leului din eforturile de reconstrucţie, iar Azerbaidjanul, producător important de gaze naturale, nu este deloc un stat sărac.

Aeroportul din Kabul este vital pentru sta­bi­litatea capitalei afgane în condiţiile în care mi­siunile străine, ONG-urile şi organizaţiile de aju­tor se bazează pe serviciile sale. Pentru mulţi, Pakistan ar fi un partener logic. Isla­mabadul are interese în Afganistan deoa­rece acest stat îi este vecin. Surpriza este Ungaria.

MEE scrie că a aflat din două surse că guvernul de la Budapesta şi-a exprimat dorinţa de a participa la misiune, ideea fiind prezentată la o întâlnire dintre Orban şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

„Orban ar vrea să arate Alianţei că Ungaria este un partener important  care poate obţine rezultate“, a explicat una din sursele citate.

Orban este criticat de partenerii din Uniunea Europeană din cauza tendinţelor autoritare ale politicilor sale, ceea ce-l apropie mai mult de Erdogan. De asemenea, ajutorul dat în Afganistan după după retragerea americană i-ar putea aduce lauda Americii, o ţară care şi-a constituit în Europa de Est un nucleu de aliaţi mai apropiaţi concentrat în jurul Poloniei. Ungaria era văzută până acum ca jucând pentru interesele Rusiei.

Preţuirea Americii şi o alianţă cu Erdogan ar da bine pentru imaginea lui Orban, care anul viitor are de înfruntat primele alegeri din ultimul deceniu în care opoziţia pare unită contra sa. Din punctul de vedere tehnic, Ungaria este o alegere bună pentru securitatea aeroportului din Kabul deoarece a mai asigurat acest lucru în perioada 2010-2013. De atunci, a mai avut misiuni ocazionale în aeroport.

Şi Turcia s-ar putea să vrea să-i impresioneze pe americani cu această misiune, refăcând astfel relaţii erodate de încăpăţânarea lui Erdogan de a cumpăra sisteme defensive cu rachete ruseşti, incompatibile cu tehnica NATO.

Pentru Ungaria, cooperarea cu Turcia are şi aspecte economice şi politice. „Dacă Ungaria vrea să fie un învingător în noua eră a dezvoltării economice globale, ea trebuie să-şi îmbunătăţească relaţiile cu ţările cu cea mai rapidă dezvoltare din lume“ , a spus Peter Szijjarto, ministrul de externe maghiar la o întâlnire recentă cu ministrul turc al comerţului Mehmet Mus. El a cerut îmbunătăţirea uniunii vamale dintre UE şi Turcia. Szijjarto a amintit şi importanţa Turciei pentru siguranţa Europei, făcând aluzie la rolul acestei ţări în oprirea valurilor de migranţi care vor să intre în UE. Un nou posibil val ar putea să vină din Afganistan dacă după retragerea americană va lăsa loc terorismului.

Orban a dat Ungariei imaginea de ultimă redută europeană în faţa valurilor de imigranţi şi este binecunoscută aversiunea lui faţă de imigranţii musulmani. Mus a amintit posibile cooperări între companiile turce şi ungare în Africa şi că Turcia are ca ţintă un comerţ de 6 miliarde dolari cu Ungaria. Comerţul bilateral a ajuns la 1 miliard euro în primele trei luni ale acestui an.

Cu altă ocazie, Szijjarto a cerut UE să nu mai critice Turcia. Tot el a menţionat că cel mai mare proiect de externalizare a producţiei maghiare va avea bazele în Turcia, unde va fi costruită o fabrică de echipamente medicale neonatale. Este vorba de o investiţie de 2,2 milioane euro făcută de compania maghiară Medicor. În schimb, se poartă discuţii pentru dezvoltarea unui proiect turc în Ungaria care va crea 330 de locuri de muncă acolo, scrie Hungary Today.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO