Business Internaţional

Turcia a adoptat Legea reformarii sectorului bancar

15.05.2001, 00:00 18



Parlamentul Turciei a adoptat, la sfarsitul saptamanii trecute, legea pentru reforma din sectorul bancar, considerata vitala pentru acordul in valoare de zece miliarde de dolari cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala, destinat relansarii economiei turcesti.

Legea pentru sectorul bancar este una dintre cele mai importante dintr-o serie de acte normative, menite sa atraga sprijinul creditorilor internationali , informeaza Mediafax.

Reglementarea era asteptata de bancheri si de investitorii de pe piata de capital pentru a defini noile standarde in acest sector, inclusiv nivelul capitalului si a rezervelor necesare unei astfel de institutii.

Neregulile din sectorul bancar au stat la baza primei crize economice, din luna noiembrie 2000. Bancile turce au fost afectate in plus de criza din februarie, cand autoritatile de la Ankara au decis adoptarea sistemului de liber-convertibilitate a monedei nationale. Dupa adoptarea acestei masuri, lira turceasca s-a devalorizat fata de dolarul SUA cu 40%.

Noua lege a sectorului bancar urmareste consolidarea institutiilor si inaspreste pedepsele pentru abuzul de fonduri bancare. Autoritatea de supraveghere a sectorului bancar are in administrare, in prezent, 13 banci cu probleme.

Majoritatea acestora fac obiectul unor investigatii ale politiei turce ca urmare a acuzatiilor care semnalau o utilizare frauduloasa a fondurilor bancare de catre proprietarii acestor institutii.

Guvernul de la Ankara intentioneaza sa inainteze parlamentului turc si alte legi importante inainte de intalnirea din 15 mai cu reprezentantii FMI, printre care legea pentru privatizarea Turk Telekom.

La aceasta reuniune, autoritatile din Turcia spera sa obtina acordul final pentru imprumutul in valoare de zece miliarde de dolari.

Noua lege era asteptata de bancheri si de investitorii de pe piata de capital pentru a defini noile standarde in acest sector, inclusiv nivelul capitalului si a rezervelor necesare unei astfel de institutii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO