Business Internaţional

Tu te comporţi în mod corespunzător când eşti la locul de muncă? Iată care sunt regulile de bază de care trebuie să ţii cont

Tu te comporţi în mod corespunzător când eşti la...

Autor: Corina Zamfir

30.10.2016, 14:41 1463

Când te gândeşti la cuvântul „etichetă”, poate îţi vine în minte carte „Miss Manners” din anii '50. Etichetele propriu-zise specifice mediului de afaceri înseamnă mult mai mult decât să foloseşti furculiţa din dreapta pentru salată. Bunele maniere pot fi considerate de modă veche, dar sunt un instrument esenţial de afaceri. Dacă le ignori, rişti să-ţi pui în pericol afacerea.

Sunt din ce în ce mai multe companii care fac angajări în funcţie de cultura generală şi abilităţile de comunicare, astfel încât nu îţi poţi permite să nu ai bune maniere. Chiar dacă încerci să obţii un nou job sau o promovare, bunele maniere te pot ajuta mai mult decât îţi imaginezi.

Există 10 reguli pe care cel mai probabil nu le-ai luat niciodată în considerare, dar care te pot ajuta să te dezvolţi profesional, potrivit Business Iinsider.

1.      Prezintă-te cu numele întreg

Când te întâlneşti cu cineva, fie într-o sală de consiliu sau la un eveniment, întotdeauna spune-ţi numele întreg. Oricare ar fi situaţia, este important ca numele tău să fie memorat.

Dacă foloseşti doar prenumele, persoanele pe care tocmai le-ai cunoscut s-ar putea, după o perioadă, să se chinui să-şi aducă cine eşti. Acesta este unul dintre motivele pentru care trebuie să ai întotdeauna cu tine cărţi de vizită.

2.      Nu sta picior peste picior

Dacă stai în această poziţie poţi să distragi atenţia. Mai important de atât este faptul că îţi afectează sănătatea. A sta cu picioarele încrucişate nu este benefic pentru circulaţia sângelui.

3.      Nu exagera cu mulţumirile

Este bine să fii recunoscător, dar nu îţi doreşti să exagerezi. Spunând de prea multe ori “Mulţumesc” într-o singură conversaţie poţi să transmiţi semnalul opus celui pe care tu îl ai, minimizând efectul primelor mulţumiri. De asemenea, poţi da impresia că nu eşti sigur pe tine.

4.      Nu mânca în birou

Se întâmplă de multe ori să ai atâta treabă de făcut încât îţi dai seama că nu ai nici 20 de minute la dispoziţie pentru prânz. Aşadar, sfârşeşti prin a mânca în birou, peste tastatură, continuându-ţi munca. Nu numai că este o situaţie neconvenabilă pentru tine, dar îi afectează şi pe colegii tăi. Cei mai mulţi dintre colegii tăi nu vor să te audă pe tine ronţăind. Fă-ţi timp pentru a mânca în bucătărie sau în spaţiile special amenajate. Stomacul şi colegii tăi îţi vor mulţumi.

5.      Plăteşte nota dacă tu ai avut iniţiativa

Dacă ţi-ai invitat clienţii sau colegii la cină, nu aştepta ajutor în ceea ce priveşte nota de plată. Dacă ai ales să fi gazda serii, este rolul tău să plăteşti.

6.      Nu-ţi lăsa lucrurile personale pe masă

În ziua de astăzi suntem cu toţii ataşaţi de telefoanele mobile, poate puţin prea mult. Mulţi dintre noi ne punem telefonul pe masă, lângă noi, în timp ce mâncăm ca şi cum acesta ar fi un invitat nedorit. De asemenea, smartphone-urile sunt o sursă de bacterii care ne pot afecta sănătatea şi de aceea este indicat să le ţinem în buzunar sau în geantă.

7.      Nu pune o mulţime de întrebări în timpul întâlnirilor

Când ai o întâlnire de afaceri, este indicat să pui întrebări din când în când. Important este să nu exagerezi în aşa fel încât persoana de lângă tine să se simtă ca la un interogatoriu. Decide care sunt cele mai importante întrebări pe care vrei să le pui şi limiteazăte la acestea. Dacă totuşi mai ai lucruri de întrebat, poţi oricând să trimiţi un mail după întâlnire.

8.      Nu da buzna în biroul cuiva

Intrând neanunţat în biroul cuiva, este ca şi cum tu ai avea permisiunea de a întrerupe munca acelei persoane. În loc să faci acest gest, este indicat să suni şi să stabileşti o întâlnire.

9.      Răspunde tuturor mail-urile când este necesar

Funcţia „reply all” poate fi periculoasă. Dar dacă uiţi să o foloseşti atunci când este necesar, tu vei fi cel care va trebui să depui un efort în plus.

10.   Elimină adresele de mail care nu sunt necesare

Nu este nimic mai enervant decât să primeşti mail-urile peste mail-urile de care tu nu ai nevoie. Te întorci din pauza de prânz şi observi că ai o mulţime de mail-uri în inbox, doar că niciunul nu are legătură cu munca ta.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO