Business Internaţional

Tsipras se revoltă: Niciun euro de austeritate în plus

Premierul elen Alexis Tsipras

Premierul elen Alexis Tsipras

Autor: Catalina Apostoiu

26.01.2017, 00:04 1302

Premierul elen Alexis Tsipras, care a venit în fruntea guvernului cu promisiunea că îi va înfrunta pe creditorii internaţionali ai Greciei, a declarat că se opune ferm oricăror cereri din partea acestora privitoare la noi reduceri de pensii şi majorări de taxe.

Afirmaţiile sunt făcute înaintea unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din zona euro menită să deblocheze revizuirea bailoutului acordat Greciei, scrie Bloomberg.

„Nu vom mai aproba niciun euro în plus de măsuri de austeritate decât cele convenite în bailout“, a declarat Tsipras în cadrul unui interviu acordat Efimerida ton Syntakton ce a marcat împlinirea a doi ani de când acesta a fost ales pe baza unei platforme anti-austeritate. „Cererea de a legifera noi măsuri contravine nu numai Constituţiei greceşti, dar şi normelor de­mocratice“, a adăugat oficialul grec.  Miniştrii de finanţe din zona euro vor discuta problema Greciei în cadrul reuniunii de joi din Bruxelles, în încercarea de a depăşi blocajul privitor la modalitatea de finalizare a revizuirii celui de-al doilea bailout acordat ţării.

FMI în special consideră estimările Greciei şi creditorilor europeni, potrivit cărora ţara poate atinge un excedent bugetar primar de 3,5% din PIB până în 2018, drept prea optimiste.

Potrivit FMI, excedentul va atinge numai 1,5%, iar Grecia va trebui să reducă pragul ve­niturilor scutite de taxe (income-tax-free thre­shold) şi pensiile pentru a atinge ţinta respectivă.

Grecia nu este de acord, propunând în schimb o prelungire a mecanismului de urgenţă fiscală (fiscal contingency mechanism) existent până în momentul expirării bailoutului în 2018.

Guvernul propune prelungirea mecanismului care atrage în mod automat reduceri de cheltuieli dacă ţintele bailoutului nu sunt atinse pentru încă un an, până în 2019.

O decizie a FMI de a nu participa la bailout ar provoca probleme şi ar amâna finalizarea revizuirii bailoutului până la data limită neoficială de 20 februarie, când miniştrii de finanţe ai zonei euro se reunesc din nou, a declarat un oficial al UE. Potrivit acestuia, după reuniunea din februarie guvernele europene se vor concentra asupra unei serii de alegeri, luarea unor decizii semnificative privitoare la Grecia fiind astfel dificilă.

„Dacă FMI va insista asupra unor reduceri imediate de pensii şi altor măsuri fiscale, şansele încheierii unui acord în februarie vor scădea semnificativ“, arată Mujtaba Rahman, analist al Eurasia Group. „Acest lucru va accentua instabilitatea politică locală“.

FMI a încercat recent să calmeze temerile că nu va participa la cel de-al treilea bailout acordat Greciei. Fondul a făcut în repetate rânduri apel la creditorii europeni să acorde Greciei reduceri suplimentare ale datoriei, cerând de asemenea guvernului ţării să implementeze mai multe reforme structurale.

„FMI trebuie să fie deschis cu privire la programul Greciei, iar Europa trebuie să ţină cont de noua situaţie creată de schimbarea din SUA şi să ia decizii pe baza interesului comun, şi nu numai a unor calculi politice pe termen scurt făcute de fiecare ţară“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO