Business Internaţional

Trustul Hollinger isi acuza de frauda fosta conducere

12.05.2004, 00:00 13

Trustul de presa Hollinger International a lansat acuzatii oficiale la adresa fostului presedinte si director executiv, Conrad Black si a lui David Radler, fostul director-adjunct, conform carora acestia ar fi fost initiatorii unor operatiuni prin care au fraudat compania cu sute de milioane de dolari.
Aceste acuzatii survin dupa ce magnatul media Conrad Black a dat in judecata, la randul sau, compania Hollinger pentru suma de 173 milioane de dolari, argumentand ca publisherul ziarului londonez Daily Telegraph datoreaza aceasta suma companiei sale pentru serviciile acordate in calitate de actionar majoritar, relateaza Bloomberg.
Procesul a fost intentat in luna februarie la Curtea Superioara de la Toronto si reclama neplata unor comisioane de management in valoare de 5,7 milioane dolari si 4,96 milioane dolari catre Ravelston, compania privata a lui Black. De asemenea, acesta mai cerea despagubiri in valoare de 12 milioane de dolari pentru incheierea nejustificata a contractului de servicii de management, si alte despagubiri in valoare de 150 de milioane dolari.
Dosarul inaintat justitiei cuprinde nume ca Barbara Amiel Black, sotia lui Conrad Black si fostii membri ai consiliului director Daniel Colson si Jack Boultbee, acuzati ca ar fi deturnat fonduri de 391 milioane de dolari in perioada 1997-2003, suma ce reprezinta 72% din profitul net aferent perioadei.
Acuzatiile aduse celor in cauza sunt diverse, de bacsisul pentru portarul de la Berdgorf Goodman trecut in contul Hollinger de catre Amiel Black sau folosirea avionului companiei pentru excursia lui Black si a sotiei sale in Bora-Bora pana la escrocherii si fraude puse la cale de Radler, Black si Boultbee.
Plangerile formulate cuprind patru capete de acuzare principale. In primul rand, membrii conducerii si-au acordat compensatii exorbitante stiind ca acestea depasesc cu mult standardele din domeniu. A doua acuzatie se refera la divizia Hollinger Digital a carei conducere a luat masura ilegala de a-si acorda bonusuri in valoare de 15,5 milioane dolari. In al treilea rand, Lord Black si Radler au indus in eroare consiliul de administratie, incheind tranzactii prin care au vandut publicatii apartinand grupului Hollinger unor companii detinute de acestia. Ultima acuzatie adusa face referire la plata ilegala a asa-numitelor onorarii de non-competitie de care au beneficiat membrii conducerii.
Pentru a analiza comparativ situatia, avocatii acuzarii au sustinut ca pentru cele 33,5 milioane de dolari pe care Hollinger le-a platit, ar fi putut beneficia de serviciile primilor cinci directori de la Washington Post, Dow Jones si Knight Ridder si tot ar fi avut un excedent de 5 milioane de dolari.
Propria companie a lordului Black a declarat ca este nerabdatoare sa raspunda acuzatiilor prin toate mijloacele legale existente.
In apararea sa, compania lui Black a adaugat ca majoritatea tranzactiilor au fost efectuate cu aprobarea consiliului independent al directorilor. "Directorii, comisia de audit si consultantii de la Hollinger International sunt profesionisti extrem de bine pregatiti", au sustinut reprezentantii companiei.
Lordul Black respinge acuzatiile care i se aduc.
Richard Desmond, proprietarul Express Newspapers, s-a implicat in lupta pentru preluarea companiei Hollinger International, prin lansarea unei oferte cu o valoare cuprinsa intre 450 si 500 milioane de lire sterline pentru titlurile Telegraph ale casei de editura. El si-a exprimat in acelasi timp intentia de a prelua controlul asupra tipografiei detinuta de companie in estul Londrei, conform Financial Times.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO