Business Internaţional

Trumpismul, economic vorbind, va dăinui. Un dolar slab nu înseamnă sfârşitul lumii, iar America are nevoie să contracareze China, este şi politica lui Biden

Trumpismul, economic vorbind, va dăinui. Un dolar slab...

Autor: Catalina Apostoiu

24.01.2021, 17:04 535

Un dolar slab nu înseamnă sfârşitul lumii, iar America are nevoie să contracareze China, susţine persoana responsabilă de politica economică americană în administraţia Biden. Era Trump se sfârşise parcă, nu? În ciuda tuturor discuţiilor despre combaterea diviziunilor şi unilateralismului, unele politici vitale pentru investitorii asiatici nu se vor schimba probabil dramatic sub conducerea preşedintelui Joe Biden, scrie Daniel Moss, editorialist la Bloomberg.

Janet Yellen, selectată de Biden la cârma Trezoreriei americane, a evitat un angajament pentru un dolar „puternic“ aşa cum au făcut-o mulţi dintre predecesorii săi. Dar nici nu va face presiuni pentru un dolar slab pentru câş­tigarea de avantaje co­merciale. Mai degrabă, Yellen a semnalat că nu se opune deprecierii dola­rului, dacă într-acolo se vor îndrepta pieţele. Este o schimbare faţă de poziţia lui Trump că un dolar robust afectează ex­porturile, însă nici acesta, nici Mnuchin nu şi-au dublat dorinţa pentru un dolar slab cu acţiune. Practic, nu va exista o diferenţă majoră de poziţie între cele două administraţii cu privire la acest subiect, în opinia lui Moss.

SUA s-au abţinut de la a interveni pe pieţele monetare în ultimele decenii, ca şi restul majorităţii economiilor importante. China este excepţia majoră.

Comentariile lui Yellen privitoare la China au fost directe şi reci: „Trebuie să atacăm practicile abuzive, nedrepte şi ilegale ale Chinei“.

Discursul său stă dovadă al realităţii politice că China are foarte puţini susţinători şi mulţi adversai în Washington. Tonul este diferit de cel adoptat în timpul perioadei petrecute de aceasta la conducerea Fed.

Era Trump nu a inventat antagonismul american faţă de Beijing, relaţia dintre puterile economice ale lumii devenind tensionată până la finalu administraţiei Obama. Acesta s-a intensificat însă în ultimii patru ani. Yellen a catalogat China drept „cel mai important competitor strategic al nostrum“.

Acest lucru nu sugerează însă că investitorii ar trebui să se aştepte la continuitate în ceea ce priveşte acţiunile Trezoreriei asupra tututor aspectelor, scrie editorialistul Bloomberg.

Trecutul va fi detectabil în mandatul lui Yellen la conducerea Trezoreriei. Aceasta este evoluţie, nu revoluţie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO