Business Internaţional

Trump o „pedepseşte” pe Merkel: Preşedintele american anunţă că NATO îşi va reduce numărul de soldaţi din Germania, după ce Berlinul nu a plătit contribuţia stabilită de americani

sursa foto: Profimedia

Autor: Alex Ciutacu

16.06.2020, 13:18 5704

Preşedintele Donald Trump a anunţat că va reduce numărul de soldaţi americani staţionaţi în Germania, arătând cu degetul spre administraţia din Berlin, care nu a plătit întreaga contribuţie NATO stabilită de SUA, potrivit DW.

Donald Trump a spus luni că va reduce numărul de soldaţi americani staţionaţi în SUA la 25.000 de oameni, faţă de aproximativ 38.000 astăzi, acuzând Berlinul că nu îşi plăteşte contribuţia către NATO.

„Noi protejăm Germania, iar ei sunt delincvenţi. Nu are niciun sens. Vom reduce numărul de soldaţi din teritoriu la 25.000 de oameni”, a spus preşedintele Donald Trump, adăugând că prezenţa trupelor americane în teritoriu vine „cu un cost enorm pentru Statele Unite”.

El spune că Germania nu a respectat angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare, aşa cum s-a stabilit la nivelul NATO. Ţările membre au convenit că vor ajunge la acest nivel de 2% până în 2024, în timp ce Germania spune că va atinge această ţintă abia în 2031.

Trump s-a plâns de mai multe ori în legătură cu faptul că mai multe ţări membre NATO nu plătesc această contribuţie la timp, dar a pus de fiecare dată accent pe neconformarea Berlinului.

Mai mult, Trump a acuzat Germania că tratează SUA într-o manieră „nedreaptă” în ceea ce priveşte comerţul.

„Suntem afectaţi şi pe comerţ şi pe NATO”, a adăugat Donald Trump.

Retragerea parţială a trupelor a ridicat îngrijorări referitoare la angajamentul lui Trump faţă de aliaţii europeni şi faţă de Germania.

Emily Haber, ambasadoarea Germaniei din SUA, a răspuns printr-o declaraţie în care arată că trupele americane nu sunt staţionate în teritoriu pentru a proteja Germania, ci pentru a proteja securitatea trans-atlantică.

„Trupele americane nu sunt aici să apere Germania. Ele sunt aici să apere securitatea trans-atlantică. De asemenea, sunt aici ca să proiecteze puterea americanilor în Africa şi Asia”, a spus Haber.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO