Business Internaţional

Trump declară război Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, apoi se retrage

Donald Trump

Donald Trump

Autor: Catalina Apostoiu

09.04.2020, 00:04 1599

Preşedintele american Donald Trump şi-a anunţat la începutul săptămânii intenţia de îngheţare a finanţării din partea SUA pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii, acu­zând agenţia specializată a ONU că se concentrează prea mult pe China şi criticându-i primele recomandări privind stăvilirea răspândirii coronavirusului, scrie Politico. Trump nu este singurul care critică poziţia iniţială a organizaţiei faţă de China şi mobilizarea în faţa epidemiei.

La câteva minute după lansarea anunţului, însă, preşe­din­tele şi-a revizuit poziţia, spunând reporterilor că „analizează“ situaţia şi admiţând că îngheţarea finanţării pentru OMS nu ar fi o măsură potrivită în vreme de pandemie.

„Nu spun că o s-o fac, dar vom analiza lucrurile“, a de­cla­rat Trump.

Anterior, preşedintele american acuza pe Twitter OMS că a „dat-o în bară“. Din anumite motive, agenţia finanţată în mare măsură de SUA se concentrează foarte mult pe China, a argumentat Trump.

Citând informaţii obţinute de la mai multe surse de naţionalităţi diferite, cotidianul francez Le Monde scria în februarie că chinezii ar fi făcut presiune asupra OMS pentru a nu declara stare de urgenţă la nivel mondial.

La începutul epidemiei, guvernul chinez a dat asigurări că totul este sub control. La fel a lăsat impresia şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care pe 22 ianuarie nu a declarat situaţie de urgenţă pentru sănătatea publică de importanţă internaţională. Beijingul s-a opus ferm unei astfel de declaraţii. Considerentele politice au avut întâietate în faţa argumentelor ştiinţifice.

Preşedintele american a criticat de asemenea dur reco­mandările făcute de OMS la începutul pandemiei.

„Din fericire, le-am respins devreme sfatul cu privire la menţinerea graniţelor deschise pentru China. De ce ne-au făcut o recomandare atât de greşită“, a declarat Trump.

În cadrul reacţiei administraţiei americane la pandemie, preşedintele şi-a promovat în mod repetat decizia de la sfârşitul lunii ianuarie de închidere a graniţelor pentru cetăţenii străini care călătoriseră în China. Ordinul iniţial al preşedintelui şi acţiunile ulterioare ale administraţiei nu au luat în seamă recomandările OMS.

Cât priveşte OMS, deşi au lăudat răspunsul americanilor la pandemie, oficialii organizaţiei au criticat în acelaşi timp unele dintre politicile şi practicile lui Trump cu privire la coronavirus, scrie CNBC.

Sugestia lui Trump de reducere a finanţării OMS vine după ce acesta a propus deja în proiectul de buget al Casei Albe pentru anul fiscal 2021 reducerea la jumătate a sumei alocate de Congresul american agenţiei în 2020, de la aproximativ 122 milioane de dolari la mai puţin de 58 mln $, notează Politico.

Din rândul celor 194 de state membre ale OMS, Statele Unite rămân cel mai mare contributor la bugetul de 4,8 mld de dolari al agenţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO