Business Internaţional

Trend ascendent sustinut pe bursele de marfuri

11.05.2004, 00:00 46

Contractele de futures pentru petrolul brut au inregistrat o scadere pe bursa electronica din New York, dupa ce protestele de saptamana trecuta au urcat pretul petrolului la peste 40$ barilul, pentru prima data de la invadarea Kuweitului din 1990.
Pretul petrolului a crescut saptamana trecuta cu 6,8% pe fondul ingrijorarii asupra insuficientei rezervelor din Statele Unite si a tulburarilor din Arabia Saudita si Irak, ce constituie o amenintare serioasa pentru infrastructura existenta. Tendinta ar putea continua deoarece cresterea economica a impulsionat cererea de produse petroliere, iar combustibilul folosit de autovehiculele din Statele Unite inghite aproape 10% din petrolul brut la nivel mondial.
Pretul la contractele scadente in iunie a scazut cu pana la 40 centi, adica 1%, la 39,53$ barilul la tranzactiile efectuate la Bursa de Marfuri din New York. Vineri, pretul a crescut cu 56 centi, sau 1,4%, la 39,93 dolari/baril, acesta fiind cel mai ridicat nivel de la invazia irakiana din Kuweit din 11 octombrie 1990.
Marshall Steeves, analist la Refco Group, a declarat, ca raspuns la estimarile de saptamana trecuta: "In climatul temerilor actuale, ne astepam la cresteri pentru contractele ce se apropie de scadenta, cel putin la nivelul a 40$ barilul de petrol."
Pretul petrolului a crescut saptamana trecuta dupa ce 5 muncitori straini au fost ucisi in Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume. Acum 2 saptamani, atentatori sinucigasi au atacat terminale de petrol din Irak, care este pe locul al doilea la rezervele de petrol, dupa Arabia Saudita.
Pe masura ce pretul marfurilor continua sa creasca, pretul petrolului atingand cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, iar metalele se mentin la valori de varf, multi investitori se tem ca se creeaza premisele unei cresteri generalizate a preturilor. Asta inseamna ca sume importante de bani vor fi investite in contracte cu marfuri pe termen lung.
Heather Shemilt, director de marketing la GSCI, cel mai folosit index al marfurilor, a precizat ca exista un interes sporit pentru investitii. Shemilt a adaugat ca investitii importante se afla deocamdata in faza de aprobare a consiliilor de administratie a mai multor companii de asigurari si investitii. In anul 2000, indexul era sustinut de 12 miliarde $, in prezent suma depasind 20 miliarde $ iar tendinta de crestere se mentine.
Pretul metalelor a crescut, pe masura ce economia mondiala da semne de revenire, economiile in curs de dezvoltare, in special China, consumand importante resurse pentru a-si construi infrastructura.
Semnale ca acest trend nu va continua multa vreme au inceput sa apara pe masura ce China a anuntat masuri pentru incetinirea cresterii economice.
Lasand la o parte componenta strategica, analistii sustin ca investitiile in marfuri sunt o mutare tactica inteligenta, lipsa corelatiei cu actiunile si obligatiunile conferind diversificarea portofoliului.  Pana in prezent, indicele GSCI a crescut cu 18,4% anul acesta dupa cresterea de 20% de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO