Business Internaţional

Trei indicatori care arată că Grecia este pe marginea prăpastiei

Trei indicatori care arată că Grecia este pe marginea prăpastiei

Foto: Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

08.02.2012, 16:41 783

Poate că este timpul ca în Grecia accentul să nu mai fie pus pe aşteptarea implicării sectorului privat ci pe realitatea unei economii post-restructurare. Indiferent dacă a fost impusă de devalorizare sau de Troică (UE, BCE şi FMI), austeritatea este o realitate, dar există o problemă mult mai gravă, şi anume lipsa totală a inovării şi a antreprenoriatului, notează site-ul zerohedge.com.

Aşa cum precizează Hugo Scott-Gall în raportul său, "avantajul competitiv al inovării este unul pe care pieţele dezvoltate trebuie să-l păstreze", iar în cazul ţărilor europene, care au nevoie disperată să găsească o modaliate de creştere economică, este critic.

Din păcate, în Grecia, centrul atenţiei de la care se aşteaptă o relansare economică post-restructurare, scorul este de zero la trei în domeniul inovaţiei.

Cea mai mică rată de finanţare, cea mai mică rată de înfiinţare de noi firme şi cele mai ridicate costuri de demarare a unei afaceri noi cu greu i-ar putea orienta pe investitori către investiţii directe sau către un dinamism antreprenorial care ar putea reduce ieşirile de capital din ţară. Poate că din cauza acestei realităţi, a poporului grec care se învârte în cerc într-o lipsă de inovare şi de creştere economică, cancelarul german Angela Merkel începe să considere că este mai bine ca Grecia să iasă din zona euro.

Grecia are al doilea cel mai mare nivel al indicelui percepţiei asupra corupţiei din UE după Bulgaria, situându-se pe locul 80 la nivel mondial. De asemenea, are cel mai scăzut nivel al indicelui libertăţii economice şi al indicelui competitivităţii la nivel global, poziţionându-se pe locurile 88 şi respectiv 90.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO