Business Internaţional

Trei directori de la Kmart sunt acuzati de frauda

06.12.2004, 00:00 15

Institutia de monitorizare a pietei de capital din SUA (The Security and Exchange Commision) a chemat in instanta trei fosti directori ai Kmart, sub acuzatia de frauda, relateaza Financial Times.


Cei trei fosti angajati ai Kmart sunt: John Orr, fost vicepresedinte al diviziei foto, Michael Frank si Albert Abbood, vicepresedintii diviziei de produse alimentare si consumabile.


SEC a inaintat, de asemenea, acuzatii de frauda impotriva a patru fosti-salariati de la subsidiarele Eastman Kodak, Coca-Cola Enterprises si PepsiCo.


SEC sustine ca o frauda contabila implicand asa-zisele "drepturi ale vanzatorului" a permis retailerului Kmart sa isi supraevalueze profitul obtinut in perioada 2000-2001 cu 24 mil. dolari (18 mil. euro).


Drepturile vanzatorului sunt sume promotionale platite de producatorii de bunuri de larg consum retailerilor atunci cand sunt atinse tintele stabilite ale vanzarilor. Acestea determina o reducere a costului bunurilor vandute si implicit o crestere a profiturilor.


SEC si Departamentul de Justitie au investigat practicile manageriale de la Kmart, de mai bine de doi ani, inainte ca grupul sa intre sub incidenta Capitolului 11 referitor la protectia in situatie de faliment in ianuarie 2002.


"Kmart a raportat date financiare false prin inregistrarea inadecvata in contabilitate a sumelor primite de la producatori", a precizat SEC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO