Business Internaţional

Tranzacţiile M&A revin în forţă la nivel mondial pe măsură ce executivii îşi schiţează planurile de viitor

Tranzacţiile M&A revin în forţă la nivel mondial pe...

Autor: Catalina Apostoiu

29.12.2020, 19:00 127

Activitatea de fuziuni şi achiziţii la nivel mondial şi-a revenit treptat de la minimele pe aproape un deceniu atinse în 2020, sfidând pandemia cu o serie de tranzacţii majore în semestrul al doilea al anului, scrie Bloomberg.

Volumele tranzacţiilor sunt acum cu aproximativ 6% mai scăzute pe 2020, la 3.500 mld $. Totuşi, faptul că aproximativ două treimi dintre tranzacţii au fost semnate de la începutul lunii iulie îi face pe consultanţi să vorbească despre o revenire dramatică, după ce primul semestru a îngheţat activitatea din sector şi a prăbuşit volumul tranzacţiilor din America de Nord cu peste 50%.

Modul de încheiere a tranzacţiilor s-a schimbat de asemenea, ofertanţii recurgând la drone pentru due diligence, în timpul ce şeful unui gigant farma britanic a încheiat cea mai mare tranzacţie a sa aflat în carantină într-o cameră de hotel din Australia.

Majoritatea tranzacţiilor au fost încheiate pentru a ajuta companiile să supravieţuiască. Situaţia a început să se stabilizeze odată ce companiile au realizat că pot opera în noul mediu.

Coronavirusul a scos de asemenea la lumină vulnerabilităţi care i-au determinat pe şefii de companii să facă schimbări acum, şi nu în următorii cinci sau 10 ani aşa cum plănuiseră.

Dincolo de America de Nord, Europa a înregistrat o situaţie bună comparativ cu ultimii ani. Tranzacţiile implicând companii europene au înregistrat o creştere de aproximativ 6% în acest an, la 1.200 mld $.

În pofida provocărilor din acest an, majoritatea factorilor care au stat la baza boom-ului din ultimii ani persistă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO