Business Internaţional

Tranzactiile hoteliere din Europa au depasit trei miliarde de euro in 2003

25.03.2004, 00:00 18



Volumul tranzactiilor hoteliere cu un singur activ a avut, anul trecut, o evolutie ascedenta in Europa, ridicandu-se la 3,1 miliarde de euro, cu 44% mai mult decat in 2002, in ciuda dificultatilor traversate de industria de profil, se arata intr-un studiu al companiei HVS International.



Nivelul semnificativ al vanzarilor subliniaza tendinta investitorilor de a percepe aceste tranzactii ca pe o afacere imobiliara si sugereaza ca pietele hoteliere din Europa se apropie de sfarsitul perioadei de declin.



Numarul total al camerelor preluate de noi proprietari a ajuns la 18.700 de unitati, cu 50% mai mult decat in 2002. Piata spaniola s-a dovedit cea mai dinamica, cu peste 7.200 de camere, evolutie sustinuta in special de incercarea proprietarilor independenti de a-si vinde activele. Valoarea totala a celor 28 de tranzactii din Spania a fost de 880 milioane de euro. Comparativ, Marea Britanie a inregistrat 27 de transferuri hoteliere, in valoare de 780 milioane de euro, Germania noua operatiuni, Irlanda si Suedia cate sase, Franta trei iar Italia, Olanda si Portugalia cate doua.



In ceea ce priveste zona est-europeana, investitiile au ramas la un nivel redus, pe marile piete din zona, precum Budapesta sau Praga, nefiind inregistrata nici o tranzactie. Potrivit studiului, valoarea vanzarilor de active hoteliere in regiune s-a situat sub 100 milioane de euro, in scadere fata de 2002. Europa de Est este perceputa in continuare ca o zona de risc pentru investitii, dezvoltarea acestei piete fiind ingradita si de dobanzile mari sau, in unele cazuri, nivelul deja ridicat al ofertei. Totusi, analistii sunt de parere ca interesul investitorilor va creste din acest an, o data cu extinderea UE.



La nivel european, pretul mediu pentru o camera vanduta a scazut cu circa 1%, pana la 175.000 de euro, aceasta evolutie fiind influentata si de rezultatele de ansamblu ale industriei hoteliere din zona.



Potrivit studiului HVS International, aproximativ 75% din tranzactiile din Europa s-au derulat in interiorul tarii de origine a cumparatorului, comparativ cu 85% in 2002. Investitiile hoteliere devin din ce in ce mai mult o afacere globala, iar aceasta tendinta va continua sa se extinda pe masura ce operatorii hotelieri incearca sa isi intareasca pozitia pe plan mondial.



Estimarile pe termen scurt ale analistilor arata ca Spania si Marea Britanie vor continua sa inregistreze un nivel ridicat al investitiilor, alte zone de interes fiind Germania si Italia. In ceea ce priveste Europa Centrala, desi regiunea se afla in vizorul investitorilor, atitudinea rezervata manifestata in prezent de finantatori ar putea avea ca efect mentinerea unui nivel limitat al tranzactiilor, cu exceptia situatiilor in care hotelul are o valoarea deosebita si este situat pe o piata neamenintata de cresterea semnificativa a ofertei in viitorul apropiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO