Business Internaţional

Tranzactiile cu actiuni americane la bursa Berlin-Bremen suscita ingrijorare

20.07.2004, 00:00 40

Zeci de companii americane solicita delistarea actiunilor lor de la o bursa din Germania, pe motivul ca au fost listate fara consimtamantul lor.
In plus, mai multi oficiali ai companiilor sustin ca prezenta actiunilor lor la bursa Berlin-Bremen a expus companiile la o forma de manipulare a pietei denumita vanzare scurta descoperita, care poate conduce o companie spre colaps.
Din luna aprilie, mai mult de 200 de companii americane au fost listate la bursa Berlin-Bremen, o mica piata germana de valori mobiliare care reprezinta numai o fractiune din anvergura bursei din Frankfurt.
Inmultirea noilor listari pare sa fi fost determinata de eforturile autoritatilor de reglementare din SUA de a combate tactica bursiera cunoscuta drept vanzare scurta descoperita, prin care investitorii incearca sa profite de pe urma declinului pretului actiunilor. Ei imprumuta actiuni pe care le vand apoi, in speranta ca pretul lor va scadea. In acest caz, actiunile sunt rascumparate la un pret mai mic, returnate creditorului, si investitorii isi insusesc diferenta.
In situatia vanzarii scurte descoperite, traderul vinde actiunile fara a le imprumuta in prealabil. Tactica, aplicata de multi ani de traderi si brokeri din toata lumea, poate fi extrem de profitabila pentru cei implicati si poate devasta pretul actiunilor unei companii.
Controversa legata de listarile de la Berlin si de acuzatiile privind vanzarile de actiuni a capatat proportii tot mai mari din primavara acestui an, cand a iesit la suprafata.
John Heine, purtator de cuvant al Comisiei americane pentru Operatiuni Bursiere (Securities and Exchange Commission - SEC), nu a dorit sa clarifice daca agentia investigheaza acuzatiile sau nu.
SEC a adoptat un set de reguli in luna aprilie prin care se interzice in SUA vanzarea scurta descoperita de actiuni. si, desi nu s-au depistat astfel de operatiuni in Germania, unele companii nu sunt in totalitate sigure ca ele nu exista.
Holdingul Hansen Natural Corp. a indicat, vineri, ca nu vede nici un motiv care sa justifice recentul declin al pretului actiunilor sale si investigheaza listarea neautorizata a titlurilor la bursa din Berlin-Bremen.
Mai mult de 20 de companii au publicat anunturi similare in ultimele saptamani, printre ele afandu-se Isonics Corp. si Miravant Medical Technologies.
Cele mai multe firme americane incluse recent in tranzactiile bursei Berlin-Bremen sunt listate la American Stock Exchange sau sunt actiuni de pe piata OTC cu o valoare mica de piata. Acesta este tipul de actiuni pentru care un volum destul de redus al tranzactiilor poate conduce la mari fluctuatii de pret.
Jorg Walter, directorul executiv al bursei Berlin-Bremen, a afirmat ca, in cei zece ani pe care i-a petrecut la bursa germana, nu a observat nici macar un caz de vanzare scurta descoperita si a adaugat ca reglementarile nationale in domeniu interzic aceasta practica.
Listarea unei companii la bursa fara consimtamantul sau este legala in Germania.
Purtatorul de cuvant al bursei Berlin-Bremen, Petra Greif, a indicat ca piata nu informeaza o companie atunci cand i se tranzactioneaza actiunile, lasand aceasta notificare in sarcina brokerilor care au solicitat tranzactiile.
Insa, Dave Gentry, reprezentant pentru relatiile cu investitorii al mai multor firme americane, a afirmat ca nimeni nu i-a informat clientii ca le sunt tranzactionate titlurile la Berlin-Bremen si ca suspendarea tranzactiilor s-a dovedit dificila.




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO