Business Internaţional

Tranzacţie de 4,5 miliarde de euro: Bursa de la Londra se pregăteşte să vândă Borsa Italiana către operatorul Euronext

Tranzacţie de 4,5 miliarde de euro: Bursa de la Londra...

Autor: Eduard Ivanovici

09.10.2020, 13:25 262

London Stock Exchange (LSE) a decis să vândă Borsa Italiana către operatorul bursier Euronext pentru 4,5 miliarde de euro, potrivit CNBC.

Anunţul vine după ce LSE a ajuns la un acord de achiziţie cu furnizorul de date Refinitiv, în valoare de 22,9 miliarde de euro. Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a deschis o investigaţie asupra termenilor din cadrul tranzacţiei.

Vânzarea bursei de la Milano depinde, printre altele, de finalizarea tranzacţiei cu Refinitiv.  LSE a declarat că acordul cu Refinitiv va fi semnat la sfârşitul lui 2020 sau la începutul lui 2021, în timp ce tranzacţia cu Borsa Italiana se va finaliza în prima jumătate a anului viitor.

Acţiunile LSE au crescut cu 0,2% la începutul şedinţei de tranzacţionare, în timp ce Euronext a raportat un plus de 0,7% după anunţ.

Vânzarea Borsa Italiana către Euronext este văzută cu ochi critici în spaţiul politic italian datorită faptului că bursa deţine peste 60% din MTS, platformă ce gestionează tranzacţiile electronice ale obligaţiunilor guvernamentale din Italia.

Euronext colaborează cu Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă italiană, şi agenţia de stat CDP pentru a obţine sprijinul guvernului de la Roma.

Intesa Sanpaolo România a obţinut în 2019 un câştig net de 12 milioane de euro, mult peste profitul din 2018, de doar 1 milion de euro, îmbunătăţirea fiind influenţată de creşterea veniturilor operaţionale şi diminuarea cheltuielilor operaţionale, conform datelor publicate la Milano.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO