Business Internaţional

Tranzacţie de 2,6 mld. de dolari pe piaţa bancară: UniCredit a vândut un pachet de 33% din acţiunile celei de-a doua mari bănci a Poloniei

Tranzacţie de 2,6 mld. de dolari pe piaţa bancară:...

Autor: Catalina Apostoiu

09.12.2016, 00:04 1107
Polonia îşi răscumpără a doua mare bancă de la UniCredit, în timp ce OTP din Ungaria şi KBC depun oferte pentru divizia bulgară a NBG.

Cea mai mare bancă a Italiei după active, UniCredit, a încheiat un acord de vânzare a unui pachet de 33% din acţiunile celei de-a doua mari bănci a Poloniei, Pekao, către două entităţi de stat poloneze pentru 2,6 miliarde de dolari, potrivit Reuters. Vânzarea face parte din eforturile UniCredit de a-şi întări poziţia de capital.

Vânzarea Pekao către asigurătorul PZU şi fondul PRF va aduce Polonia mai aproape de preluarea controlului asupra sectorului bancar de la investitori străini, permiţând guvernului eurosceptic al ţării să-şi crească rolul în cea mai mare economie din Europa de Est.

UniCredit, singura bancă de importanţă sistemică din Italia, l-a angajat pe bancherul francez Jean Pierre Mustier în poziţia de CEO în iulie pentru a-i consolida bilanţul în condiţiile în care capitalul său de bază este inferior celui al mai multor mari rivale europene.

Pe 13 decembrie, Mustier este aşteptat să prezinte un plan strategic despre care o serie de surse au spus că va include o emisiune de acţiuni de până la 13 miliarde de euro. Vânzarea Pekao ar putea contribui la reducerea valorii emisiunii.

Mustier a vândut deja 30% din divizia online FinecoBank şi este în discuţii cu Amundi din Franţa pentru vânzarea diviziei sale de administrare de active Pioneer Investments.

UniCredit, care deţine în prezent 40,1% din Pekao, îşi va vinde restul acţiunilor pe piaţă până în 15 decembrie, 2019.

Acordul vine pe fondul temerilor în creştere privitoare la instabilitatea politică şi fragilitatea sectorului bancar din Italia după referendumul care a dus la demisia premierului Matteo Renzi.

PZU va achiziţiona 20% din Pekao şi PFR 12,8%, cele două companii poloneze deţinând astfel controlul efectiv asupra băncii. Cele două vor achiziţiona şi alte companii de la UniCredit, inclusiv divizia poloneză a Pioneer pentru încă 142 milioane de euro.

Partidul de guvernământ din Polonia, PiS, s-a angajat să asigure un control sporit al statului asupra economiei şi încearcă să răscumpere băncile din mâinile investitorilor străini care deţin acum cea mai mare parte a sectorului.

După tranzacţia anunţată, capitalul polonez va controla 53% din sector, în creştere de la 43%.

Analiştii spun că băncile sunt vitale pentru finanţarea investiţiilor în Polonia, a cărei economie a încetinit peste aşteptări în trimestrul trei.

În lipsa unei creşteri economice rapide, guvernul polonez nu-şi va putea finanţa pe termen lung amplele programe sociale care i-au adus victoria în alegeri, spun economiştii.

În cadrul altei mişcări de pe piaţa bancară din regiune, cea mai mare bancă a Ungariei, OPT Bank, şi banca belgiană KBC au lansat oferte de achiziţie a United Bulgarian Bank (UBB), divizia bulgară a Băncii Naţionale a Greciei, potrivit unor surse bancare citate de Reuters.

Managementul OTP a declarat în repetate rânduri că ar dori să achiziţioneze o bancă, în special de pe pieţe pe care OTP este deja prezentă, dar deţine o cotă redusă de piaţă, potrivit Portfolio.hu.

În ultimele luni au existat zvonuri că banca ungară ar fi interesatăde bănci din Ucraina şi Serbia.

NBG încearcă să vândă UBB, a patra mare bancă a Bulgariei, ca parte a planului său de restructurare menit să-i consolideze poziţia de capital. Banca încearcă de asemenea să-şi vândă divizia National Insurance.

OTP, care controlează DSK Bank, a doua mare bancă a ţării balcanice, a refuzat să comenteze.

Un purtător de cuvânt al KBC a declarat că grupul belgian este în căutare de oportunităţi pe pieţele sale principale, iar Bulgaria este o astfel de piaţă, dar nu a precizat dacă acesta a făcut o ofertă pentru UBB.

catalina.apostoiu@zf.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO