Business Internaţional

Tragedie feroviară în Spania: Cel puţin 77 de morţi şi alte 143 persoane rănite în urma deraierii unui tren. Printre victime nu se numără români

Tragedie feroviară în Spania: Cel puţin 77 de morţi...

Autor: Iuliana Enache

25.07.2013, 09:18 839

Cel puţin 77 de persoane au murit şi alte 143 au fost rănite în accidentul de tren produs miercuri seară în Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei, potrivit unui nou bilanţ provizoriu anunţat joi dimineaţă de tribunalul regional din Galicia, relatează AFP.

Tragedia feroviară din Spania: Momentul producerii accidentului, surprins de camerele de supraveghere - VIDEO

UPDATE 15:43

Un mecanic al trenului deraiat în Spania comunicase o viteză de 190 km/h pe un segment de 80 km/h

Cotidianul El Pais relatează că unul dintre cei doi mecanici ai locomotivei trenului deraiat în Galicia comunicase că viteza de deplasare era de 190 de kilometri pe oră în momentul accidentului, pe un segment unde viteza maximă admisă era de 80 de kilometri pe oră.

"Sper că nu vor fi morţi, pentru că îi voi avea pe conştiinţă", a comunicat mecanicul imediat după deraiere, înainte de a cunoaşte amploarea accidentului.

Înaintea deraierii, mecanicul anunţase prin radio viteza de 190 de kilometri pe oră, în scurt timp a anunţat 200 de km/h, iar în curba unde a avut loc accidentul a repetat că revenise la 190 de km/h, afirmă surse din cadrul anchetei citate de El Pais.

Cotidianul El Pais a dat publicităţii imaginile surprinse de camerele de supraveghere în care se poate vedea momentul în care trenul intră în curbă şi deraiează.

UPDATE 14:22

Bilanţul victimelor catastrofei feroviare din Spania a ajuns la 78 de morţi

Accidentul de tren care a avut loc miercuri seara la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei, s-a soldat cu 78 de morţi, a anunţat Prefectura Galicia cu privire la cea mai sângeroasă catastrofă feroviară din istoria ţării înregistrată din 1944 încoace, relatează AFP.

Câteva sute de persoane au fost ucise în 1944, în coliziunea între un tren de pasageri şi o locomotivă, care a avut loc tot pe o linie care asigura o legătură Madrid-Galicia.

UPDATE 13:43

Trenul care a deraiat în Spania nu avea "nicio problemă tehnică" - Renfe

Trenul care a deraiat miercuri seara la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei, provocând moartea a 77 de persoane, "nu avea nicio problemă tehnică" şi tocmai i se făcuse o revizie tehnică în cursul dimineţii, a afirmat joi preşedintele companiei feroviare publice Renfe, relatează AFP.

"Ceea ce ştim este că trenul nu avea nicio problemă tehnică, trenul fusese suspus unei revizii în cursul dimineţii", a declarat Julio Gómez-Pomar Rodríguez, contactat de postul privat de radio Cadena Cope.

"Aceste trenuri sunt supuse unor revizii la 7.500 de kilometri, apoi la 50.000 de kilometri, apoi la 150.000 de kilometri", a adăugat el. "Altfel spus, dosarul de întreţinere şi control al trenului era perfect", a continuat Rodríguez.

De asemenea, secretarul de stat pentru Transporturi Rafael Catala a declarat pentru postul de radio Cadena Ser că "tragedia care a avut loc ieri (miercuri) seara la Santiago de Compostela pare să aibă legătură cu o infracţiune, (privind o depăşire a limitei) vitezei", o ipoteză evocată pe larg de către presa spaniolă.

"Însă este necesar să aşteptăm rezultatele anchetei judiciare şi pe ale celei efectuate de Comisia de anchetă a Ministerului" Transporturilor, a adăugat el.

Preşedintele Renfe a citat şi el ancheta în curs, subliniind că, în "zona în care s-a produs accidentul există o limitare a vitezei la 80" de kilometri pe oră, în contextul în care înregistrarea unui apel al conductorului, transcris de cotidianul El Pais în ediţia de joi, evocă o viteză de aproximativ 190 de kilometri pe oră.

Julio Gómez-Pomar Rodríguez a precizat că mecanicul trenului, în vârstă de 52 de ani, avea 30 de ani de experienţă în cadrul companiei şi că muncea pe această linie de peste un an.

 

UPDATE 11:48

Printre victime nu se numără români

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, joi, că nu s-au înregistrat, până la această oră, victime cetăţeni români în accidentul feroviar produs miercuri seară la Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei.

"Nu există niciun fel de date privind cetăţeni români care să fi fost implicaţi în acest dramatic accident, nici persoane decedate, nici persoane rănite", a afirmat Corlăţean joi, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că această informaţie este bazată pe acţiunile de identificare a victimelor întreprinse până joi dimineaţă de autorităţile spaniole.

De asemenea, Corlăţean a menţionat că a transmis o scrisoare de condoleanţe omologului său spaniol, Jose Manuel Garcia Margallo.

Cel puţin 77 de persoane au murit şi alte 143 au fost rănite în accidentul de tren produs miercuri seară în Santiago de Compostela, în nord-vestul Spaniei, potrivit unui nou bilanţ provizoriu anunţat joi dimineaţă de tribunalul regional din Galicia, relatează AFP.

Echipele de salvare au recuperat 73 de cadavre de la faţa locului, în timp ce patru persoane au murit la spital, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a tribunalului.

Accidentul, una dintre cele mai grave tragedii feroviare din istoria Spaniei, s-a produs la ora 20.42 (21.42 ora României), pe un tronson de cale ferată de mare viteză, într-un viraj foarte strâns, la aproximativ patru kilometri de gara Santiago de Compostela, oraş de pelerinaj mondial celebru.

Mai multe vagoane au ieşit de pe şine, intrând unele în altele.

Cel puţin 77 de persoane au murit şi alte 143 au fost rănite în accidentul de tren produs miercuri seara în Santiago de Compostella, în nord-vestul Spaniei, potrivit unui nou bilanţ provizoriu anunţat joi dimineaţa de tribunalul regional din Galicia, relatează AFP.

Echipele de salvare au recuperat 73 de cadavre de la faţa locului, în timp ce patru persoane au murit la spital, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a tribunalului.

 

Presa spaniolă enumeră viteza excesivă printre principalele cauze ale accidentului feroviar

Presa spaniolă enumera, joi, viteza excesivă printre cauzele principale ale accidentului de tren soldat cu cel puţin 77 de morţi, miercuri seara, la Santiago de Compostela, în nord-vestul ţării, relatează AFP.

"Excesul de viteză în timpul unui viraj, posibila cauză a accidentului", scrie cotidianul El Pais. Citând surse apropiate anchetei, cotidianul afirmă că, la momentul accidentului, trenul circula cu o viteză de 180 de kilometri pe oră pe un tronson unde limita era de 80 de kilometri pe oră.

"Este vorba despre o curbă foarte complicată, foarte strânsă. De aceea, în locul unde a deraiat trenul, este interzis să se circule cu peste 80 de kilometri pe oră", adaugă El Pais.

Accidentul s-a produs pe un tronson de cale ferată de mare viteză, într-un viraj, la aproximativ patru kilometri de gara Santiago de Compostela, oraş de pelerinaj mondial celebru.

Un purtător de cuvânt al Renfe, compania căilor ferate spaniole, a declarat "că o anchetă este în desfăşurare". "Trebuie să aşteptăm" pentru a cunoaşte cauzele accidentului, "vom afla în curând viteza când analiştii noştri vor examina cutiile negre ale trenului", a adăugat el.

"Mare viteză mortală", titra pe prima pagină cotidianul El Mundo, potrivit căruia trenul avea 220 de kilometri pe oră pe un tronson cu limită de 80 de kilometri pe oră. "Excesul de viteză este una dintre ipotezele care predomină pentru explicarea accidentului", scrie cotidianul.

"Primele ipoteze merg în direcţia excesului de viteză drept cauză a accidentului", comentează, de asemnea, La Voz de Galicia, un cotidian regional.

Trenul venea de la Madrid şi se îndrepta spre localitatea El Ferrol, pe coasta Atlanticului, şi circula pe acest sector pe un tronson de cale ferată de mare viteză, dat în folosinţă în decembrie 2011, pe ruta Ourense-Santiago-Coruna.

Acesta transporta 218 pasageri şi patru angajaţi ai Renfe.

Cel puţin 77 de persoane au murit şi alte 143 au fost rănite, potrivit unui nou bilanţ provizoriu anunţat de tribunalul din Galicia.

Spania, cu o reţea de 3.100 de kilometri, este a doua ţară din lume, după China, ca număr de kilometri de cale ferată de mare viteză, AVE (alta velocidad española). Galicia nu este legată de Madrid prin AVE, dar această regiune dispune de propria linie ce face legătura între oraşele situate în vestul regiunii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO