Business Internaţional

Tragedia din Beirut: Zeci de morţi şi mii de răniţi după explozia care a zguduit zona portuară a capitalei libaneze

Tragedia din Beirut: Zeci de morţi şi mii de răniţi...

Autor: Departamentul Externe

04.08.2020, 23:54 807

Sunt mii de victime după explozia care a zguduit zona portuară a oraşului Beirut. Zeci de ambulanţe cară răniţii către spitale, iar mai multe echipaje de pompieri folosesc elicoptere pentru stingerea incendiilor.

Pe lângă epidemia de coronavirus, Liban se confruntă şi cu o criză economică. Spitalele sunt pline, nu există rezerve de sânge, iar, pe deasupra, au probleme cu generatoarele de curent, conform chicagotribune.com.

Ministrul sănătăţii din Liban a confirmat 30 de decese în urma exploziilor din Beirut, alte câteva mii de persoane fiind rănite.

Şeful Crucii Roşii din Liban spune că numărul răniţilor e în jur de 2.200, avertizând că această cifră ar putea să crească.

Exploziile sunt în curs de investigare, rapoartele preliminare arată o legătură dintre articolele pirotehnice şi produsele chimice depozitate.

Nazar Najarian, secretarul general al partidului politic Kataeb, a murit în urma exploziei, potrivit agenţiei de ştiri libaneză NNA.

Bachar Ghattas, martor la explozia din capitala Libanului, a descris scenele cumplite din capitala libaneză în urma exploziei c fiind „o apocalipsă”.

„Puteţi vedea oameni răniţi pe străzile din Beirut, sunt cioburi de sticlă peste tot, maşini distruse, e ca o apocalipsă. Este foarte, foarte înspăimântător ceea ce se întâmplă acum, oamenii sunt speriaţi. Serviciile de urgenţă sunt copleşite de numărul de pacienţi. Portul Beirut este complet distrus în urma exploziei. Nu mai avem port!", a declarat bărbatul pentru CNN.

Ajuns la locul exploziei, Marwan Abboud, guvernatorul Beirutului, spune că scena arată ca după incidentul din Japonia, relatează The Guardian.

El a spus unui jurnalist libanez că o misiune este în desfăşurare pentru căutarea unor pompieri care se aflau pe şantier luptând împotriva focului izbucnit înainte de explozie şi care apoi au dispărut.

„Au venit să lupte cu focul, apoi au dispărut”, spune el. „Nu ştim ce s-a întâmplat cu ei. (...)Acest lucru (explozia – n.r.) îmi aminteşte de ce s-a întâmplat în Japonia, la Hiroshima şi Nagasaki. (...) Nu am văzut niciodată daune de această dimensiune. Aceasta este o catastrofă naţională. Este o problemă pentru Liban şi nu ştim cum vom ieşi din ea”, a spus guvernatorul.

Între timp, ministrul de externe al Israelului, Gabi Ashkenazi, a negat orice sugestie potrivit căreia Israelul ar fi fost responsabil pentru explozia din Beirut: „Israelul nu are nicio legătură cu incidentul".

O explozie puternică a avut loc, marţi după-amiază, în capitala Libanului, Beirut, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate citate de postul Al Arabiya şi de Agenţia France-Presse.
Deflagraţia s-a produs în zona portuară Karantina din Beirut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO