Business Internaţional

Traficul aerian international, in crestere cu 20% la cinci luni

30.06.2004, 00:00 9

Traficul aerian international a crescut cu 19,4% in primele cinci luni ale anului comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit datelor prezentate de Asociatia de Transport Aerian International (IATA), informeaza CNNMoney.
Transportul de marfuri in primele cinci luni a crescut cu 12,2%.
"Nu numai ca ne-am revenit dupa influenta negativa avuta de virusul SARS si de razboiul din Irak, dar toate regiunile mari ale lumii raporteaza niveluri ale traficului aerian superioare celor din 2000, ultimul an normal pentru industria noastra" a declarat Giovanni Bisignani, directorul general IATA.
Numai in luna mai, numarul de pasageri pe toate rutele internatioanle a crescut cu 38% fata de aceeasi luna a anului trecut, cand industria a avut de suferit din cauza virusului SARS care s-a raspandit dincolo de Asia ajungand in Canada, un alt factor negativ fiind si invazia Iraq- ului.
Pentru liniile aeriene asiatice, redresarea a fost chiar mai semnificativa. Traficul in aceasta regiune in mai a urcat cu 108% comparativ cu luna mai a anului precedent.
In cursul anului, directorii comapniilor aeriene se aratau ingrijorati ca o crestere importanta a pretului petrolului ar afecta rezultatele acestei industrii, dar Bisignani a precizat ca declinul recent a ajutat situatia industriei. Dar aplicarea unor masuri de reducere a costurilor si eficientizarea activitatii vor trebui sa ramana prioritati pentru companiile de transport aerian pentru ca industria sa-si revina complet, a adaugat Bisignani.
Raportul IATA arata ca in ciuda socurilor care au lovit industria in ultimii patru ani, rata de crestere a acesteia a fost de 3,6% pe an. Totusi, aceasta rata este doar la jumatatea nivelului atins in anii '90.
In America de Nord, traficul aerian de pasageri a crescut cu 32,8% in primele cinci luni ale anului, in timp ce in Europa cresterea a fost de 19,1%. In Orientul Mijlociu, cresterea a fost de 43,9%, iar in America Latina traficul aerian a urcat cu 11,5%. In Africa, cresterea a fost de 8,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO