Business Internaţional

Traficul aerian a scazut cu patru procente

15.04.2003, 00:00 10

Traficul aerian a fost afectat, in luna martie, in multe regiuni ale lumii, pe fondul derularii razboiului din Irak si a extinderii epidemiei de pneumonie atipica. Datele preliminare publicate de Asociatia Internationala de Transport Aerian (International Air Traffic Association - IATA) indica faptul ca traficul european din luna martie s-a diminuat cu patru procente, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
In acelasi timp, traficul peste Atlantic a scazut cu 12%, iar cel aferent relatiilor transpacifice a fost cu 11% mai mic decat cel din martie 2002.
William Gaillard, purtatorul de cuvant al IATA, a aratat ca traficul consemnat pe relatiile dintre statele europene, Orientul Mijlociu si Africa s-a diminuat cu 20%. Zborurile care fac legatura dintre Europa si Asia au raportat un declin de 15%.
"Asistam la o criza acuta", a declarat William Gaillard, citat de cotidianul berlinez.
Potrivit analistilor, companiile europene de transport aerian risca sa asiste, pe parcursul acestui an, la o scadere a traficului de pana la noua procente. Asociatia Companiilor Aeriene din Europa (AEA) apreciaza ca acest declin ar echivala cu pierderi de 3,4 miliarde de euro.
Ulrich Schulte-Strathaus, secretarul general al AEA, a precizat ca cel mai optimist scenariu prevede o reducere de numai cinci procente, ceea ce ar atrage pierderi de aproximativ 1,8 miliarde de euro.
IATA masoara traficul aerian in functie de veniturile desemnate de raportul dintre numarul de pasageri care au platit biletul de calatorie si distanta in kilometri pe care o parcurg.
Industria aeriana mondiala, care resimte inca efectele atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001, traverseaza cea mai grava criza din istorie, foarte multi operatori fiind nevoiti sa declare faliment sau sa depuna eforturi considerabile pentru a-si restabili situatia financiara.
Actiunile companiei aeriene Cathay Pacific Airways a Hong Kong-ului au scazut cu aproape 7% dupa ce in cadrul unui raport intern se arata ca firma si-ar putea retine la sol aparatele de zbor de care dispune in cazul in care virusul SARS va continua sa-i afecteze volumul rezervarilor.
In raportul intern al companiei se spunea ca aparatele de zbor utilizate in transportul de calatori ar putea fi retinute la sol luna viitoare si ca pneumonia atipica costa compania 3 milioane de dolari pe zi.
Cathay a infirmat totusi aceasta stire.
Actiunile companiei au scazut cu aproape 20% de la declansarea epidemiei de pneumonie atipica.
"Anticipam ca numarul pasagerilor va scadea pana la mai putin de 6.000 pe zi in mai, iar in acest caz vom fi nevoiti sa luam in considerare retinerea la sol a aparatelor utilizate in transportul de calatori," a declarat Nick Rhodes, director de operatiuni al Cathay.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO) a emis un avertisment legat de calatoriile ce au ca destinatie Hong Kong-ul si provincia Guangdong aflata in vecinatatea acestui oras, avertisment ce a avut un impact dramatic asupra industriei locale de turism.
Traficul aerian a contribuit la raspandirea SARS, ce a facut deja peste 130 de victime, un numar de aproximativ 3.200 de persoane fiind deja infectate in intreaga lume. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO