Business Internaţional

Traderul Moryoussef, care este acuzat că ar fi falsificat nivelul Euribor în favoarea Barclays, a primit un salariu de peste 500.000 de euro

sursa foto: Bloomberg

Autor: Alexandra Cepăreanu

13.05.2018, 18:13 263

Cei doisprezece juraţi care au decis soarta băncilor comerciale Barclays Plc şi Deutsche Bank AG acuzate că au modificat ratele dobânzilor de referinţă au descoperit de ce l-au plătit pe fostul trader Philippe Moryoussef  cu un salariu anual de peste 530.000 de euro când a fost angajat al băncii Barclays în 2005, relatează Bloomberg.

Paul Exall, care supraveghează alocarea bonusurilor la banca Barclays, a declarat juriului într-un tribunal din Londra că profiturile nu sunt singurul factor atunci când vine vorba de alocarea de bonusuri. Consiliul de administraţie ia în considerare mai mulţi factori: nivelul de risc la care o unitate a fost expus, tendinţele pieţei, feedback-ul din partea acţionarilor, contribuţia experţilor externi la remunerare şi performanţa industriei bancare în ansamblu.

Philippe Moryoussef este unul dintre cei cinci comercianţi care au fost însărcinaţi să încerce să manipuleze rata interbancară oferită în euro, cunoscută şi sub numele de Euribor, între anii 2005 şi 2009 pentru a-şi ajuta poziţiile comerciale. 

Lucrând pentru Barclays, Moryoussef a avut un salariu anual de 113.380 de euro si un bonus garantat pentru 2005 de 416.2600 de euro, a declarat procurorul Dominic Lewis. Moryoussef a primit, de asemenea, o indemnizaţie de maşină de 6.230 de euro şi premii în  acţiuni, pe care le-a pierdut atunci când a părăsit banca în 2007, a spus el.

„Este un proces de lungă durată, deoarece există mai multe poziţii de conducere. Este un process robust”, a spus Paul Exall. 

Cei cinci inculpaţi resping acuzaţiile. Moryoussef a ales să nu se prezinte la proces şi nu are un avocat care să îl reprezinte. Un al şaselea, Christian Bittar, a pledat vinovat luna trecută, înainte ca procesul să înceapă.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO