Business Internaţional

Traderii de pe Wall Street nu mai au nici cand, nici unde sa ia pranzul

22.03.2004, 00:00 19



Bursa americana New York Stock Exchange (NYSE) se confrunta in prezent cu probleme de... ocupare. Acest lucru nu inseamna ca cele 1.366 de locuri in consiliul de administratie al bursei, detinute de membrii acesteia, raman libere. Problema este ca sala de mese a clubului bursei, Stock Exchange Luncheon Club, a ramas fara clienti.



Clubul, infiintat cu peste un secol in urma, a trecut cu bine de razboaie si crahuri bursiere, scrie Wall Street Journal Europe. Ani de zile, clubul a fost plin, printre amatorii de stridii si alte delicii numarandu-se si Andrew Canergie, J.P. Morgan sau brokerul John Vernou "Black Jack" Bouvier al III-lea, tatal Jacquelinei Kennedy Onassis.



Incepand cu anul 1898, cand a fost infiintat de brokeri, investitori si industriasi, clubul a fost "un bastion al capitalismului", potrivit site-ului oficial, un "loc elegant si linistit", unde te poti fugi de galagia de pe Wall Street.



Dificultatile financiare, intensificarea securitatii si regulile privind tinuta obligatorie i-au descurajat insa pe invitatii membrilor bursei, iar traderii gaseau tot mai putin timp pentru a lua masa pe indelete. In plus, anul trecut clubul a pierdut unul dintre cei mai importanti clienti: directorul executiv al NYSE, Richard Grasso, care deseori invita la cate un ospat directorii companiilor nou-listate sau diverse celebritati, ca de exemplu Cindy Crawford sau Michael Douglas.



Dupa ce Grasso a demisionat in septembrie, pe fondul scandalului cu privire la remuneratia sa, clubul a inchis usile salii de mese, a concediat chelnerii si bucatarii si a aruncat la gunoi meniul plin cu delicatese. Membrii Luncheon Club spun ca plecarea lui Grasso a fost ultima picatura.



Acum, clubul ofera, la bar, mancare la preturi moderate si furnizeaza gustari traderilor din ringul bursei. Clubul a angajat un nutritionist care sa se consulte cu traderii si sa le stabileasca meniuri personalizate. Astfel, carnea de curcan si salatele au luat locul hamburgerilor cu cartofi prajiti de odinioara. Traderii pot comanda de la bar Liquid Assets, adica supe, Opening Bell - aperitive, A Light Trading Day - salate, Blue Chip Special, Preferred Stock - carne, Offshore - peste, Dividends - desert sau Commodities - fructe.



Acelasi lucru se intampla insa cu toate restaurantele de pe Wall Street, la care aveau acces numai membrii bursei. Acum, se comunica tot mai mult prin mediul electronic, iar negocierile au loc tot mai des in cantinele private ale firmelor. Asa au disparut cluburi precum Bankers Club, Lawyers Club, City Midday Club sau Harbor View Club. Downtown Association si India House se incapataneaza sa isi pastreze statutul de cluburi ale membrilor bursei, desi India House a inceput sa ofere mese si publicului larg.



"Este o tragedie, sfarsitul unei epoci", spune Alan Rothenberg, un investitor privat si membru al Luncheon Club incepand cu anul 1981.





Vremurile s-au schimbat



Pentru multi traderi, cluburile faceau parte din rutina zilnica. "Luncheon Club servea cele mai bune eclere din lume, cel mai bun peste din oras", se plange traderul Petar Yahr. "Am luat masa acolo in fiecare zi, timp de 25 de ani".



Ani de zile, traderii nu au avut voie sa aduca in ringul bursei mancare sau bautura. Acum, ca majoritatea traderilor, Yahr ia masa chiar la locul de munca.



Numarul de operatiuni a crescut dupa ce au fost aduse modificari modului in care se tranzactioneaza actiunile, astfel ca brokerii nu-si mai pot parasi posturile. Si cum scandalurile din lumea corporatista determina oscilatii imprevizibile ale cursurilor, pentru un trader este mai riscant ca niciodata sa plece sa ia masa in alta parte.



La inceputul acestei luni, la NYSE se speculau noile evolutii ale proceselor in care erau implicate companiile WorldCom si Adelphia. Verdictul in cazul Marthei Stewart, declarata vinovata printre altele de obstructionarea justitiei, a fost dat in aceeasi zi, imediat dupa pranz.



"Nu poti lipsi nici un minut. Intreaga lume se poate schimba", spune Yahr.



In Luncheon Club au acces cei care detin un loc in consiliul de administratie al bursei, dar si avocati sau reprezentanti ai asa-numitelor "hedge funds", care trebuie sa fie sponsorizati de doi membri. Trebuie platita o taxa initala de 700 dolari, apoi, lunar, cate 120 dolari. Numarul de membri ai clubului a scazut la 1.225, de la 1.450 de persoane in anul 1999. O persoana familiara cu situatia financiara a clubului a afirmat ca veniturile lunare s-au diminuat foarte mult fata de suma de 100.000 dolari inregistrata in 1999.



Clubul face rezervari pentru spectacole pe Broadway si pentru diverse evenimente sportive. Detine si o sala de lectura cu ziare si televizoare cu ecran plat la care se pot viziona canalele CNN si CNBC, cu exceptia cazului in care are loc un eveniment sportiv important. Exista si o "sala de jocuri", precum si un foaier, cu scaune de piele, unde au dormit zeci de traderi in timpul penei de curent din aceasta vara.



Clubul a incercat sa organizeze seri speciale dedicate sportului, petreceri tematice sau degustari de vinuri. Restaurantul este inchiriat cateodata pentru reuniuni oficiale. Totusi, intensificarea securitatii, ca urmare a atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001, a facut ca aceste evenimente sa se rareasca.



Vara trecuta, Garry Kasparov a trecut aici printr-o experienta destul de delicata. Marele maestru al sahului se indrepta, impreuna cu un numeros anturaj, spre Luncheon Club, unde se desfasura un turneu de sah. Kasparov a fost retinut insa la intrarea in cladire din cauza ca isi uitase actul de identitate in camera sa de hotel. Garzile i-au dat voie sa intre dupa ce cineva din multime le-a aratat o carte a lui Kasparov, cu poza acestuia.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO