Business Internaţional

Traderii de la Citigroup sunt acuzati de manipulare a tranzactiilor cu obligatiuni

26.01.2005, 00:00 28



BaFin, organismul de monitorizare a pietei financiare din Germania, a anuntat ca au fost gasite dovezi care confirma faptul ca traderii de la Citigroup au manipulat piata obligatiunilor guvernamentale in luna august a anului trecut, informeaza Financial Times. Institutia de supervizare a mai precizat ca a inaintat procurorilor cererea de lansare a unei anchete in acest caz.



"Exista probe concrete ca acestia au incercat sa majoreze in mod artificial pretul obligatiunilor si apoi sa profite de pe urma acestei cresteri", a declarat un oficial din cadrul institutiei de reglementare.



Se pare ca in aceasta afacere sunt implicati "cinci" traderi, desi BaFin a refuzat sa desconspire identitatea acuzatilor.



Biroul procuraturii din Frankfurt va decide daca va chema in fata instantei angajatii Citigroup care au fost implicati intr-o serie de tranzactii, in urma carora banca a obtinut un profit estimat la 17 mil. euro.



Jochen Sanio, presedintele BaFin, declara intr-un interviu acordat cotidianului economic Les Echos: "Spre deosebire de Marea Britanie, in Germania BaFin nu poate impune sanctiuni sub acuzatia de manipulare a pietei. Numai procurorii poarta responsabilitatea integrala pentru acest lucru, prin deschiderea unui proces".



Citigroup a starnit reactii nefavorabile din partea guvernelor din zona euro cand a intrat pe piata obligatiunilor vanzand obligatiuni in valoare de 11 mld. euro in mai putin de doua minute, doar pentru a rascumpara imediat obligatiuni de 4 mld. euro la un pret mai mic. Tranzactiile au zguduit piata si au creat incertitudine in stabilirea preturilor, provocand o reducere a lichiditatii EuroMTS, operatorul pietei obligatiunilor de pe platforma electronica de operatiuni MTS.



Gradul ridicat de implicare a Citigroup emisiunile din zona euro a declansat investigatii paralele in alte state ale Uniunii Europene, coordonate de BaFin si Financial Services Autority, autoritatea de supraveghere, reglementare si control a pietei serviciilor financiare din Marea Britanie.



Slabirea lichiditatii determinata de tranzactiile desfasurate de Citigroup a alarmat cele 11 guverne din zona euro cu emisiuni pe piata, care s-au straduit sa creeze o piata mai activa de la lansarea euro din 1999.



Pe langa obligatiunile de pe EuroMTS, tranzactiile au implicat si utilizarea contractelor futures Bund germane, care sunt cotate pe piata Eurex din Frankfurt si se afla sub directa supervizare a BaFin.



Obligatiunile din zona euro sunt evaluate prin comparatie cu mult mai lichidele contracte futures Bund, ceea ce face ca Eurex cel mai important loc de tranzactionare pentru imprumuturile de pe piata de capital ale guvernelor din zona euro.



La acea vreme, brokerii de obligatiuni au sesizat o crestere inexplicabila a cotatiei contractelor Bund, intr-o dimineata linistita de luni cu putin inainte ca Citigroup sa faca mutarile care au trezit suspiciuni in legatura cu un posibil abuz pe piata. O crestere imediata a preturilor pe Eurex ar fi putut genera o pseudo-expectativa a unei comenzi importante pe piata de capital. In schimb, Citigroup a inundat piata cu ordine de vanzare.



La inceputul acestei saptamani, Citigroup a replicat printr-un comunicat: "Suntem dezamagiti de faptul ca BaFin a adresat procurorilor intrebarea in privinta demararii unei anchete impotriva persoanelor implicat in problema MTS. Vom continua sa mentinem o relatie de cooperare continua cu toate autoritatile care investigheaza acest caz".



Ancheta la Citigroup reprezinta un important studiu de caz in Germania, care a adoptat o noua legislatie pentru protejarea investitorilor in 2002, aliniindu-si legislatia referitoare la manipularea pietei la cea din Uniunea Europeana. Potrivit unei directive a UE, manipularea pietei poate, printre altele, implica tranzactii sau comenzi care sa dea semnale denaturate in legatura cu cererea sau oferta de instrumente financiare.



Citigroup, care a fost pana anul trecut cel mai mare intermediar de emisiuni de obligatiuni municipale, a fost depasita de UBS, cea mai mare banca din Europa, care a devenit cel mai mare intermediar de emisiuni de obligatiuni municipale americane in 2004.



In 2004, prin intermediul obligatiunilor municipale, autoritatile locale din SUA au strans 355,56 miliarde dolari (265,71 miliarde euro) pentru drumuri, scoli, spitale si sisteme de canalizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO