Business Internaţional

Trădări, crime şi multi bani. Povestea celui mai bogat bancher din lume

Tradari, crime şi multi bani. Povestea incredibilă a celui mai bogat bancher din lume

Autor: inCont.ro

09.06.2012, 14:22 2616

Joseph Safra este considerat cel mai bogat bancher al lumii, potrivit unui top intocmit de revista americana Forbes. Povestea libanezului este una fabuloasa si plina de ingrediente picante, noteaza presa americana.

Familia lui Joseph s-a ocupat de comertul cu aur inca de pe vremea Imperiului Otoman, facilitand drumul marfurilor pretioase catre Orientul Mijlociu, scrie Incont.ro.

Coincidenta sau nu, numele bancherului parea sa fie predestinat, Joseph insemnand "galben" sau "aur" in limba araba.

Cunoscuta pentru operatiunile sale bancare clandestine, misterioasa familie Safra continua si astazi sa fie o "fortareata" a succesului din domeniul financiar. Presa de peste Ocean se intreaba cum a reusit insa o familie atat de bogata si de controversata, totodata, sa ramana destul de discreta in media?

Dinastia Safra a luat nastere in timpul Imperiului Otoman, cand stra-strabunicul lui Joseph Safra se afla la carma afacerilor cu aur, pe care le intermedia in Orientul Mijlociu. Dinastia, asa cum este cunoscuta astazi in ochii publicului larg, a fost condusa la inceputuri de stra-strabunicul bancherului Joseph Safra.

Familia de origine libaneza a reusit sa capete increderea tuturor "bancherilor" din Turcia acelor vremuri, in special datorita facilitatilor pe care le intermediau intre Alexandri, Aleppo si Istanbul. La inceputul secolului XX, Imperiul Otoman a inceput sa se destrame, iar tatal lui Joseph, Jacob, a decis atunci sa plece in Beirut, acolo unde a pus bazele unei alte afaceri. Jacob s-a separat atunci de afacerea detinuta de intreaga familie (Safra Freres et Cie.) pentru a infiinta in Beirut o banca ce avea sa-i poarte numele: Jacob E. Safra.

Citiţi aici mai multe detalii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO