Business Internaţional

Tot mai multi investitori pariaza pe 200 $ barilul de petrol in decembrie 2008

08.01.2008, 16:10 13

Numarul optiunilor de a cumpara petrol la 200 $ pe baril a urcat, pe Bursa de Marfuri din New York, de zece ori in ultimele doua luni, pana la 5.533 de contracte, o crestere record pentru orice perioada similara, scrie Bloomberg..
Contractele futures, cea mai usoara cale de a specula pe piata energetica, au inregistrat o crestere de 36% de la inceputul lunii decembrie in conditiile in care pretul barilului a atins 100,09 dolari pe 3 ianuarie.
In timp ce analistii de la bancile Merrill Lynch si UBS estimeaza ca incetinirea ritmului de crestere a economiei americane va determina cel mai important declin al pretului petrolului din 2001 pana acum, piata de optiuni arata ca traderii se asteapta la al saptelea an consecutiv de crestere semnificativa. Cererea de petrol va urca cu 2,5% in 2008, estimeaza Agentia Internationala pentru Energie (IEA), in timp ce stocurile Statelor Unite au ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii trei ani. Mai mult, Mexicul si-a redus capacitatea de productie, iar Arabia Saudita inregistreaza intarzieri la termenele pentru deschiderea noilor campuri petrolifere.
"O suta de dolari pe baril inseamna de fapt 14,9 centi pentru o cana de petrol ("a cup of oil" - 240 ml, n. red.), asadar acesta este inca foarte ieftin", a declarat Matthew Simmons, presedintele Simmons& Co. International, o banca de investitii care se axeaza pe piata energetica. Stocurile de petrol sunt insa la un nivel precar "si nu vad nicio cale de scapare din aceasta situatie", a mentionat el, adaugand ca "cererea nu da nici un semn de scadere".
Consumul mondial de titei va urca anul acesta pana la 87,8 milioane de barili pe zi, cu 2,1 milioane de barili mai mult decat in 2007, arata un raport al IEA. Numai cererea venita din partea Chinei va urca cu 5,7%, pana la 8 milioane de barili pe zi, din moment ce importurile din aceasta tara au "explodat" pentru a sustine o economie al carei ritm de crestere ar putea ajunge in 2008 la 11%.
Furnizorii de petrol vor fi nevoiti sa-si mareasca capacitatea de productie, Arabia Saudita, cel mai mare exportator mondial, anuntand saptamana trecuta amanarea termenului de demarare a productiei in campul petrolifer Khursaniah, cu o capacitate de 500.000 de barili pe zi. De asemenea, campul petrolifer brazilian Tupi, unul dintre cele mai mari descoperite in ultimii 20 de ani, se afla la o adancime de 8.000 de metri sub suprafata oceanului, dezvoltarea acestui proiect necesitand cel putin cinci ani.
Mai mult, Petroleos Mexicanos, compania de stat mexicana care detine monopolul asupra zacamintelor de petrol ale tarii, a inregistrat in ultimii trei ani un declin de 40% a productiei din campul petrolifer Cantarell, cel de-al treilea ca marime din lume. In acelasi timp, violentele din Nigeria au redus capacitatea de productie a tarii cu 11%, pana la 2,18 milioane de barili pe zi, incepand cu decembrie 2005.
"Nu am ajuns la 100 de dolari pe baril dintr-un simplu moft", considera Paul Horsnell, director de cercetare la Barclays Capital in Londra.
"Originile acestei cresterii ar trebui cautate in temerile conform carora capacitatea de productie are nevoie de preturi mai ridicate pentru a putea face fata ritmului de crestere a cererii", a adaugat el.
Majoritatea analistilor considera ca este foarte putin probabil sa se atinga pragul de 200 de dolari pe baril, avand in vedere incetinirea ritmului de crestere a economiei Statelor Unite, care consuma un sfert din petrolul mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO