Business Internaţional

Topul ţărilor unde s-au vaccinat anti-COVID cei mai mulţi oameni. Statul care a cumpărat suficinete doze să vaccineze toată populaţia de trei ori

Topul ţărilor unde s-au vaccinat anti-COVID cei mai...

Autor: Eduard Ivanovici

05.01.2021, 15:33 4443

Cea mai mare campanie de vaccinare din istorie a început în mod oficial de aproximativ o lună, fiind administrate până acum 13 milioane de doze în 33 de ţări, potrivit datelor colectate de Bloomberg.

În Statele Unite, ţara cu cel mai mare număr de decese provocate de COVID-19, procesele de vaccinare au început de pe 14 decembrie cu lucrătorii medicali, fiind vaccinaţi până acum 4,66 milioane de oameni.

Statul american îşi propune să distribuie 20 de milioane de doze ale vaccinurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech şi Moderna la începutul lunii ianuarie, iar totalul ajunge până acum la 15,4 milioane. Ambele vaccinuri trebuie să fie administrate în două doze la un interval de câteva săptămâni.

Marea Britanie a aprobat şi vaccinul creat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford pe 30 decembrie, iau autorităţile din China îşi propun să vaccineze 50 de milioane de cetăţeni până la începutul lunii februarie. În prezent, Israelul este ţara cu cel mai mare procent de administrare – 13,52% din populaţie, adică 1.224.000 de doze.

Circa 8,25 de miliarde de doze au fost rezervate prin intermediul contractelor semnate cu marile companii farmaceutice, suficient pentru a vaccina jumătate din populaţia planetei. Totuşi, ţările bogate au rezervat din timp cantităţi uriaşe de doze, iar condiţiile de transportare vor îngreuna accesul la vaccinare al zonelor defavorizate. Astfel, unele ţări vor lansa programele de imunizare abia în 2022.

Canada, Regatul Unit şi Noua Zeelandă au încheiat contracte care ar acoperi 303,5%, 294,7% şi, respectiv, 246,8% din populaţie. La polul opus, majoritatea ţărilor din Africa au obţinut acorduri pentru un număr de doze care ar imuniza doar 5% din totalul cetăţenilor.

Conform Bloomberg, România poate imuniza 183,5% din populaţie, fiind acoperiţi în teorie peste 35 de milioane de oameni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO