Business Internaţional

Topul giganţilor bancari europeni care au cel mai mult de pierdut din cauza turbulenţelor din ţările emergente

Topul giganţilor bancari europeni care au cel mai mult...

Autor: Marius Oncu

04.02.2014, 16:44 587

Şase bănci europene - BBVA (Spania), Erste Bank (Austria), HSBC (Marea Britanie), Santander (Spania), Standard Chartered (Marea Britanie) şi UniCredit (Italia) - se confruntă cu cele mai acute riscuri, afirmă analişti citaţi de Reuters.

Expunerea masivă a instituţiilor de credit europene ar putea reprezenta o propblemă pentru întregul sector financiar, înaintea unor teste de stres prin care Banca Centrală Europeană vrea să identifice deficienţele de capital şi să restabiliească încrederea investitorilor.

"Considerăm că şocurile legate de pieţele emergente sunt un motiv de îngrijorare pentru acest an. Când volatilitatea monetară se combină cu probleme privind veniturile şi creşterea creditelor neperformante, pot apărea dificultăţi pentru băncile expuse", a declarat Matt Spick, analist la Deutsche Bank.

Analiştii Deutsche Bank au afirmat că cele şase bănci europene cu cea mai mare expunere, pe care însă nu le-au numit, au în total finanţări de peste 1.700 de miliarde de dolari pe pieţele emergente.

Monedele statelor cu economii în curs de dezvoltare s-au aflat sub presiune în ultimele săptămâni, în urma temerilor prvind încetinirea creşterii în China şi reducerea programului de achiziţii de obligaţiuni al Rezervei Federale a SUA. Investitorii au vândut active de pe pieţele emergente anticipând creşterea dobânzilor în SUA.

Băncile centrale din Turcia şi alte ţări au majorat dobânzile în încercarea de a-şi proteja monedele, însă temerile persistă, mai ales în privinţa activelor care au legătură cu Turcia, Brazilia, India, Indonezia şi Africa de Sud.

Expunerea băncilor europene variază în funcţie de ţară. Astfel, BBVA şi UniCredit au cea mai mare expunere faţă de Turcia, Santander faţă de Brazilia, în timp ce Standard Chartered şi HSBC ar fi afectate puternic de probleme în India şi Indonezia. Barclays este vulnerabilă faţă de piaţa din Africa de Sud, au declarat analişti pentru Reuters.

Impactul unor probleme aparent separate, precum inflaţia din Venezuela şi creşterea economică redusă din India, se poate extinde rapid, generând îngrijorare în rândul investitorilor. În ultimele două săptămâni, indicele bursier al sectorului bancar european a scăzut cu 7%.

Băncile europene au redus creditarea în străinătate în perioada crizei financiare şi au majorat substanţial capitalul, astfel că se află într-o poziţie mai bună pentru a face faţă unor eventuale pierderi.

Totuşi, instituţiile de credit din Europa au circa 12% din active pe pieţele emergente, iar aproximativ un sfert din câştiguri vine din astfel de regiuni, unde afacerile sunt foarte profitabile, afirmă Matt Spick, analist la Deutsche Bank.

La sfârşitul lunii septembrie, băncile europene aveau o expunere de 3.400 de miliarde de dolari faţă de ţări în curs de dezvoltare, potrivit datelor Băncii Reglementelor Internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO