Business Internaţional

Topul executivilor americani care nu îşi merită salariile

Topul executivilor americani care nu îşi merită salariile

Autor: Vlad Popescu

13.10.2010, 23:50 25

Directorul general al Yahoo!, Carol Bartz, se află în topullistei de executivi plătiţi prea mult raportat la perfor man ţelecompaniilor, la polul opus pla sându-se Steve Jobs, cu un salariuprea mic pentru succesul Apple, potrivit unui raport al Glass Lewis& Co. Bartz, care a venit la Yahoo! la începutul anului 2009, aprimit anul trecut o re mu neraţie totală de 39 de milioane dedolari, cea mai ridicată dintr-un top de 25 de directori generalicu salarii care nu reflectă corect performanţele mana geriale,potrivit studiului.

Pentru a determina dacă o com panie îşi supraevalueazădirectorul ge neral, Glass Lewis ia în considerare fac tori precumpreţul acţiunilor, fluxul ope raţional de numerar şi creştereapro­fitului pe acţiune. Astfel, deşi prin ci pa lul obiectiv al luiBartz este să com bată ascensiunea Face book şi Google şi sărăstoarne trendul des cen dent al afacerilor, vânzările Yahoo! aurămas relativ neschimbate în man datul ei.

"Bartz reprezintă o problemă pe care o regăsim la multe altecompanii cu note proaste la raportul plată/per for manţe:remuneraţie excesivă acor dată unor executivi pentru a-i încurajasă se ală ture sau să rămână", se arată în ra port. Pe locurile 2şi 3 în topul Glass Lewis se regăsesc şefii Abercrombie & Fitchşi Nabors Industries, cu salarii de 38,5 mil. dolari, respectiv38,2 mil. dolari.

Cel mai prost plătit CEO este Steve Jobs, care a luat anultrecut un salariu simbolic de numai un dolar, deşi Apple este unadintre cele mai de succes companii din Statele Unite şi din lume,judecând după creşterea vânzărilor, a profiturilor, dar şi dupămarjele uriaşe de câştig.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO