Business Internaţional

Topul celor mai „verzi“ bănci din lume. Marea surpriză este ocupantul locului 2, Bank of America

Marea surpriză este ocupantul locului 2, Bank of America

Foto Shutterstock

04.04.2012, 00:03 646

Bank of America, una dintre cele mai mari bănci din SUA, a finanţat în 2011 eforturile companiei SolarCity din California, iar în prezent proiectul SolarStrong este pe cale să devină cel mai mare parc rezidenţial de energie solară din SUA, scrie Bloomberg News Energy Finance.

SolarStrong a fost al doilea cel mai mare pariu făcut de Bank of America pe energie solară în 2011. Creditorul a furnizat în luna iunie un credit de 1,4 miliarde de dolari companiei Prologis din San Francisco pentru sisteme solare montate pe acoperişurile caselor, iar Departamentul de Energie al SUA a garantat 80% din împrumut. Toate acestea au propulsat banca pe locul 2 în topul băncilor verzi de pe poziţia 34 ocupată în 2010.

Banca spaniolă Santander ocupă poziţia de lider în clasament datorită investiţiei de un miliard de dolari în proiectul Crescent Dunes Solar Energy Plant, din apropiere de Tonopah, Nevada. Acesta constă din 17.500 de oglinzi care colectează şi concentrează razele soarelui pentru a încălzi sare topită ce circulă printr-un turn de 200 de metri înălţime. Instituţia financiară a contribuit şi la acordarea unor credite în valoare de 210 milioane de dolari companiei First Wind Holdings pentru parcul eolian din Whitman Country, Washington.

Locul trei în clasamentul din acest an este ocupat de banca italiană Intesa Sanpaolo, care a finanţat achiziţia a două parcuri solare de 33 milioane de euro în Italia de către investitorii conduşi de Foresight Group, o companie de management al activelor. Banca şi-a redus şi consumul total de energie în 2010, urcând 17 locuri în top.

Investiţiile în energie verde au crescut la nivel global cu 5% anul trecut, la 260 miliarde dolari.

În realizarea topului s-a ţinut cont de cât de mult investesc băncile în energie verde şi de cum îşi gestionează propriul consum de energie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO