Business Internaţional

Topul celor mai influente personalităţi ale anului 2015. Liderul grupării teroriste ISIS era cât pe ce să o întreacă pe ”doamna de fier” a Germaniei

Angela Merkel, Cancelarul Germaniei

Topul celor mai influente personalităţi ale anului 2015

Autor: Roana Rotaru

20.12.2015, 19:15 488

În fiecare an revista americană Time realizează un top a celor mai influente personalităţi din lume, fie că este vorba de o persoană, de un grup, de o idee sau de un obiect. Singura condiţie este să fi influenţat cel mai mult evenimentele din anul în curs, în bine sau în rău. Iată care au fost cele mai marcante personalităţi ale anului 2015, conform revistei Time:

1.      Angela Merkel – Cancelarul Germaniei

Angela  Merkel a fost desemnată personalitatea anului 2015 de către revista americană Time datorită rolul jucat de cancelarul german în criza refugiaţilor sirieni din Europa şi în negocierile referitoare la datoria publică a Greciei. Angela s-a dovedit a fi un lider foarte empatic, care a apărat drepturile refugiaţilor, declarând în august 2015 că „fiecare persoană care vine (în Europa de Vest) este o fiinţă umană.” Ea şi-a arătat sprijinul şi faţă de Ucraina atunci când a fost invadată de Rusia, moralitatea fiind una dintre principalele valori după care Angela Merkel guvernează.

2.      Abu Bakr al Baghdadi – Liderul grupării teroriste ISIS

Liderul  ISIS, teroristul Abu Bakr al Baghdadi, a îngrozit întreg globul prin atentatele teroriste pe care le-a pus la cale în 2015, atacuri care s-au soldat cu mii de morţi. El a promovat violenţa extremă şi credinţe radicale extremiste, ISIS găsindu-şi adepţi în toată lumea. Abu Bakr al Baghdadi s-a autointitulat calif al Statului Islamic, adică şef de stat şi pretins descendent al profetului Mahomed.

Ca să se finaţeze, ISIS are nevoie de 79 de milioan de dolari lunar, bani care provin din petrol şi gaze (34 milioane de dolari), confiscări (24 milioane de dolari), taxe (17 milioane de dolari) şi din electricitate (4 milioane de dolari).

Cei mai mari duşmani ai ISIS sunt SUA, kurzii, Franţa, Rusia şi Iran. Încă din 2011, SUA l-a declarat pe Abu Bakr al Baghdadi terorist global şi a anunţat o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii care duc la capturarea sau moartea sa.

3.      Donald Trump – politician american, candidat la preşedinţia SUA

Donald Trump este un investitor şi om de afaceri american, vedetă de televiziune şi autor de cărţi de literatură motivaţională, care acum candidează pentru funcţia de preşedinte al SUA, din partea Partidului Republican.

Politicianul american s-a făcut remarcat în 2015 datorită poziţiilor extremiste şi xenofobe pe care le-a adoptat în campania electorală. El a declarat că  îndeamnă la oprirea totală şi completă a intrării musulmanilor în Statele Unite, până când aleşii din SUA înţeleg ce se întâmplă. Ba chiar mai mult, şi-a lansat campania pentru fotoliul de la Casa Albă acuzându-i pe mexicani că-şi trimit "violatorii şi criminalii" în Statele Unite. Toate aceste declaraţii xenofobe şi care nu respectă liberatea religioasă a oamenilor, l-au  ajutat să crească în sondajele electorale, de la 4% în 16 iulie, la 29% în 8 decembrie, conform revistei Time.

4.      Black Lives Matter – o nouă mişcare pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare

Black Lives Matter, în traducere liberă „Vieţile oamenilor de culoare contează” este o mişcare activitsă internaţională, care s-a născut în comunitatea afro-americană din SUA, în 2013.  Mişcarea „Black Lives Matters” luptă împotriva violenţei faţă de persoanele de culoare şi organizează în mod regulat proteste în jurul evenimentelor în care afro-americani sunt asasinaţi de către autorităţile din SUA. Afro-americani vor să tragă un semnal de alarmă asupra brutalităţii poliţiei şi să elimine inegalităţii rasiale din sistemul de justiţie penală din  SUA.

5.      Hassam Rouhani - Preşedintele Iranului

Hassan Rohani este un politician iranian şi teolog şiit, jurist de formaţie, al şaptelea preşedinte al Iranului, începând cu 4 august 2013. Preşedintele Iranului s-a remarcat în 2015 datorită încercărilor sale de a restaura economia ţării, zdruncinată de sancţiunile economice aplicate de numeroase state din cauza programului nuclear, şi de a îmbunătăţi relaţiile cu puterile occidentale.

Anul acesta Iranul a semnat un acord cu marile puteri privind programul nuclear iranian, menit să pună căpăt tensiunilor dintre Iran şi SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germani. Iranul a acceptat să nu construiască noi instalaţii de îmbogăţire a uraniului timp de 15 ani şi să reducă numărul centrifugelor şi a stocurilor de urnaiu. În plus, va accepta inspecţii la intervale scurte pentru a garanta ca instalaţiile nucleare nu sunt folosite în scopuri militare. Acest acord a condus la îmbunăţăţirea relaţiile cu marile puteri, în special cu SUA care nu îl mai consideră un stat în afara legii. Ridicarea graduală a sancţiunilor contra Iranului va fi posibilă de la începutul anului viitor.

Aliaţii Iranului sunt Hezballah, Siria, Irak şi Russia, iar oponenţii sunt Arabia Saudită, Israel, ISIS.

6.      Travis Kalanick -  CEO  Uber

Travis Kalanick, creatorul fenomenului Uber, a revoluţionat industria transporturilor la nivel global. Acum cinci ani, o companie numită UberCab a penetrat piaţa din San Francisco oferind servicii de taxi prin care simpli şoferi puteau oferi utilizatorilor de smartphone-uri servicii de transport, oferind posibilitatea de a comanda o maşină prin simpla apăsare a unui buton.

Compania de ridesharing înfiinţată în 2010 de către Travis Kalanick operează în prezent în 361 de oraşe din toată lumea şi asigură zilnic în jur de 3 milioane de călătorii la nivel global.  Uber are 5000 de angajaţi în toata lumea şi peste 1.1 milioane de şoferi activi.

Deşi a întâmpinat multe probleme legislative pentru ca unele state, inclusiv România, nu permit transportul de personae fără autorizaţie de transport, Travis Kalanick nu se dă bătut şi îşi continuă ascensiunea. Start-up-ul american a fost evaluat anul acesta la 62,5 miliarde dolari.

 

7.       Caitlyn Jenner- Cea mai vizibilă femeie transgender din lume

Caitlyn Jenner - Cea mai vizibilă femeie transgender din lume s-a făcut remarcată în 2015 datorită luptei pentru egalitatea şi pentru drepturile copiilor transgender.

Fostul Bruce Jenner, tatăl vitreg al surorilor Kardashian, a devenit în aprilie cel mai cunoscut american care a anunţat în mod public că este o persoană transgender.

Jenner, în vârstă de 65 de ani, a dezvăluit că se simte femeie într-un interviu acordat celebrei realizatoare de televiziune Diane Sawyer, într-o emisiune produsă de postul ABC, la aproape 40 de ani după ce a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Montreal, în proba de decatlon, una dintre cele mai solicitante din concursul de atletism.

Viaţa lui Bruce Jenner alături de familia Kardashian şi cele opt sezoane ale reality show-ului "Keeping Up with the Kardashian" i-au adus acestuia o a doua perioadă de celebritate. Caitlyn Jenner este în prezent vedeta propriului reality-show, intitulat "I Am Cait", care prezintă procesul ei de tranziţie.

 

Revista americană desemnează o personalitate a anului începând din 1927. În 2014, revista Time a decis să acorde această distincţie medicilor, infirmierelor, personalului medical, ONG-urilor şi tuturor voluntarilor care s-au implicat în lupta contra virusului Ebola care a făcut ravagii în Africa.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO