Business Internaţional

Tony Blair nu-l lasa pe Brown la FMI

09.03.2004, 00:00 7



Tony Blair, premierul Marii Britanii, a dezmintit la finele saptamanii trecute speculatiile potrivit carora Goron Brown, ministrul englez de finante, ar intentiona sa candideze pentru pozitia de director general al Fondului Monetar International(FMI), informeaza BBC News.



Zvonurile privind o posibila candidatura a lui Brown au aparut la putin timp dupa ce Horst Koehler, directorul FMI, a decis sa demisioneze pentru a intra in cursa electorala pentru presedintia Germaniei.



Purtatorul de cuvant la premierului Blair a declarat: "O pozitie de director in cadrul FMI este extrem de importanta, dar la fel de importanta este si cea de ministru de finante."



In acelasi timp, oficiali din cadrul Trezoreriei au declarat ca nu s-a decis inca nimic si ca este prea devreme pentru a se da un verdict in aceasta problema.





Cum stau candidatii



Surse din cadrul FMI au declarat ca demisia lui Kohler a fost o surpriza si ca exista deja speculatii cu privire la potentialii succesori. Printre persoanele amintite se numarau francezul Jean Lemmierre, care a fost succesorul lui Kohler la pozitia de presedinte al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), si ministrul britanic al Finantelor, Gordon Brown. Joi, Lemmierre a refuzat sa comenteze speculatiile, anuntand ca va semna un nou contract cu BERD.



Printre alte figuri proeminente care si-au anuntat interesul pentru postul de director al FMI se numara oficiali din Franta, Spania si Polonia.



Locul lasat liber de Koehler este ocupat de Anne Krueger, care il va subsitui pe fostul director pana cand guvernele vor alege noul succesor. In mod traditional, FMI - responsabil cu solutionarea crizelor economice - este condus de un european.



Pana acum, Brown parea sa fie unul dintre favoriti, deoarece deja prezideaza comitetul de decizie monetara din cadrul fondului, iar accederea la fotoliul de director general i-ar conferi o mai mare influenta asupra deciziilor referitoare la saracia globala, unul dintre subiectele cele mai importante, in opinia sa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO