Business Internaţional

Tom Hayes, matematicianul nesociabil găsit ţap ispăşitor în scandalul manipulării dobânzilor Libor

Tom Hayes. AFP/Mediafax Foto

Tom Hayes. AFP/Mediafax Foto

Autor: CătăIina Apostoiu

04.06.2015, 00:04 1779

Este Tom Hayes, un matematician de 35 de ani, întruchiparea modernă a infracţiunilor din sfera financiară?, se întreabă ziariştii de la The Wall Street Journal.

Răspunsul va fi probabil unul afirmativ în condiţiile în care procurorii britanici se pregătesc să-l scoată pe Hayes, fost trader de top al UBS şi Citigroup, drept principal vinovat în cazul de manipulare a ratei Libor, pe baza căreia se stabilesc ratele dobânzii la credite ipotecare şi alte tipuri de produse financiare de mii de miliarde de dolari în întreaga lume.

În apărarea sa, Hayes susţine că este acuzat în mod nedrept pentru practici care sunt utilizate la scară largă pe Wall Street.

Acesta argumentează că superiorii săi erau la curent cu operaţiunile sale, participândi ei înşişi, câteodată, la acestea. De aceea Hayes nu a considerat că ceea ce face ar fi greşit.

UBS a recunoscut că a manipulat rata Libor şi a admis că mai mulţi manageri au fost implicaţi. O divizie a Citigroup din Japonia a fost sancţionată pentru manipu­larea ratelor în anul 2011. La acel moment, banca şi-a cerut scuze în faţa clien­ţilor, însă nu şi-a recunoscut în mod oficial vinovăţia.

„Sunt implicaţi oficiali de rang mult mai înalt“, declara Hayes într-un mesaj transmis în 2013 către Wall Street Journal, singurul său comentariu public în afara pledoariei de nevinovăţie.

Procesul lansat împotriva lui Hayes are loc în condiţiile în care bănci din Statele Unite şi Europa continuă să fie sancţionate pentru practici ilegale, în principal încercări de a manipula pieţe importante şi rate de referinţă. Însă până acum niciun bancher de top nu a fost condamnat sau măcar judecat.

Recent, cinci bănci au fost amendate cu aproximativ 5,6 miliarde dolari pentru manipularea pieţelor valutare, iar acestea şi-au recunoscut vinovăţia.

În pofida amenzilor record impuse instituţiilor financiare, autorităţile de reglementare din Statele Unite şi Marea Britanie sunt presate să-i tragă la răspundere pe reprezentanţii acestor instituţii.

În SUA, oficialii Departamentului de Justiţie au anunţat că vor continua să ancheteze traderi individuali pentru posibile infrac­ţi­uni în cazul de manipulare a pieţelor valutare.

Hayes, acuzat de fraudă atât în SUA, cât şi în Marea Britanie, este doar unul dintr-o serie de foşti traderi şi brokeri puşi sub acuzare în una sau amândouă ţările pentru delicte legate de Libor. Alţi câţiva foşti traderi de la bănci importante au fost catalogaţi de Serious Fraud Office (SFO) din Marea Britanie drept co-conspiratori ai lui Hayes, însă nu au fost puşi sub acuzare. Niciun senior manager nu a fost pus sub acuzare.

Hayes este prima persoană judecată pentru presupuse acţiuni de manipulare a Libor. Dacă va fi condamnat, acesta ar putea petrece până la zece ani în închisoare. Procesul acestuia va fi urmat în toamnă de procese ale mai multor foşti brokeri care, se presupune, l-au ajutat pe Hayes să manipuleze ratele dobânzii. Toţi brokerii îşi susţin nevinovăţia.

Procesul lui Hayes ar putea dura până la 12 săptămâni. Hayes însuşi se va afla mai mult de o săptămână în boxa martorilor. Alţi matori ar putea veni din rândurile directorilor UBS şi Citigroup.

Interesul publicului faţă de acest proces va fi probabil unul ridicat. Southwark Crown Court, unde se desfăşoară procesul, a emis în avans bilete pentru acest eveniment. La unele pre-audieri au participat atât de mulţi spectatori, încât şedinţele au fost mutate în spaţii mai mari.

Procesul reprezintă un test-cheie pentru SFO, o agenţie subfinanţată ai cărei agenţi depun mari eforturi pentru a-şi demonstra determinarea în combaterea infracţiunilor. Directorul SFO, David Green, s-a implicat personal în luarea celor mai importante decizii legate de proces.

Ca trader în Londra şi Tokio, Hayes era talentat, însă era o persoană retrasă, potrivit unor persoane care l-au cunoscut la locul de muncă. Colegii îl porecliseră „Rain Man“. La o petrecere de Crăciun la birou, Hayes a stat retras într-un colţ, citind o carte. Deşi câştiga milioane de dolari, acesta cumpăra haine second hand pe eBay.

În prezent, Hayes locuieşte într-un sat de lângă Londra cu soţia şi fiul său.

Acuzatul nu este singurul personaj interesant implicat în acest proces. Judecătorul, Jeremy Cooke, este un fost jucător profesionist de rugby care, după ani în care a fost avocat pledant, a devenit judecător în 2001, în acelaşi an în care a primit titlul de Sir.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO