Business Internaţional

Toată Europa este la mâna a 10 milioane de votanţi greci plini de datorii

Toată Europa este la mâna a 10 milioane de votanţi greci plini de datorii

Foto AFP

Autor: Andrei Cîrchelan, Andrei Chirileasa

18.06.2012, 00:06 488

Victoria împotriva Rusiei în cadrul campionatului de fotbal Euro 2012 le-a oferit grecilor câteva momente de bucurie şi le-a amplificat spiritul naţionalist în ajunul unor alegeri parlamentare decisive pentru viitorul ţării în zona euro, potrivit cotidianului britanic The Guardian.

Naţionala de fotbal a Greciei a învins Rusia sâmbătă cu scorul de 1-0, obţinând o victorie la care nu se aştepta nimeni. Grecii merg acum spre sferturile de finală, unde se vor întâlni cu naţionala Germaniei. Rezultatul meciului a scos în stradă mii de greci, care s-au adunat în piaţa Omonia din Atena, locul tradiţional de sărbătoare al microbiştilor, şi au scandat la unison lozinci de mândrie naţională, îmbrăcaţi în culorile steagului grecesc.

Bucuria grecilor contrastează cu fundalul de haos politic şi profundă incertitudine vizavi de viitorul economic al Greciei.

Unii analişti au speculat că victoria Greciei a fost exact imboldul de care era ne­voie pentru a trezi flacăra naţionalismului în rândul grecilor, suficient cât să facă diferenţa dintre principalul partid de opoziţie, Syriza şi Noua Democraţie, partidul actualului prim-ministru Antonis Samaras.

Syriza, condus de Alexis Tsipras, se opune măsurilor de austeritate impuse de instituţiile financiare internaţionale care au acordat finanţări Greciei pentru a împiedica intrarea ţării în incapacitate de plată.

Chiar dacă Tsipras spune că nu vrea ieşirea din zona euro, el ar putea renunţa la măsurile de austeritate, ceea ce ar determina renunţarea la acordul cu FMI şi Uniunea Europeană, ceea ce ar face ca Grecia să rămână fără finanţare externă şi să intre în faliment, fiind astfel obligată să iasă din zona euro.

Au fost şi analişti care au spus că victoria fotbalistică i-ar putea face pe greci să gândească pozitiv, sub euforia mo­mentului, şi să-şi spună că situaţia actuală nu este atât de rea cum pare, şi prin urmare să voteze cu partidele care susţin măsurile de austeritate şi rămânerea în zona euro.

Un alt meci istoric ar putea fi Grecia - Germania. Grecia a terminat pe locul al doilea în grupa A şi va juca în sferturi cu echipa care va termina pe primul loc în grupa B, poziţie pentru care Germania are nevoie doar de un egal astăzi cu Dane­marca.

Un meci Grecia - Germania ar putea să le dea şansa grecilor să se răzbune pe cei pe care-i consideră responsabili pentru situaţia lor actuală.

Nici nemţii nu-i văd mai bine pe greci. Germania, cea mai mare economie din Europa, a contribuit până acum cu zeci de miliarde de euro la salvarea Greciei.

După investiţii de 19 mld. euro în pregătirea şi găzduirea turneului, Polonia rămâne spectator la Euro 2012

Polonia a fost eliminată de Cehia din campionatul Euro 2012, pe care îl găzduieşte, cu scor 1-0 chiar în faza grupelor, rămânând astfel spectator al unui eveniment pe care l-a organizat cu investiţii masive şi de la care avea aşteştări economice consistente.

Polonia a investit aproape 19 miliarde euro în pregătirile pentru Euro 2012 sau 5,2% din PIB. Autorităţile poloneze estimează că investiţiile desfăşurate cu ocazia Euro 2012 vor crea 20-30 de mii de noi locuri de muncă în 2012.

Miza Poloniei în organizarea turneului fotbalistic este promovarea imaginii la nivel înternaţional pentru atragerea turiştilor, dar şi îmbunătăţirea forţată a infrastructurii, care ar atrage mai multe investiţii străine.

Rezultatul meciului împotriva Cehiei a fost cu atât mai dureros cu cât seara meciului trebuia să fie una istorică. Înainte de începutul meciului, tribunele afişaseră un steag polonez uriaş, la care lucraseră 30 de persoane timp de trei zile şi care costase aproximativ 18.000 de euro. Dezamăgirea a fost pe măsura aşteptărilor. Andrei Cîrchelan

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO