Business Internaţional

Titeiul si aurul cresc din nou, la fel si yenul

01.06.2004, 00:00 7

Preturile la titei si aur au crescut in ultimele zile pe fondul celui de-al treilea atac terorist indreptat impotriva muncitorilor straini din Arabia Saudita, soldat cu 22 de morti.
Cresterile au alimentat ingrijorarea conform careia preturile ridicate la combustibil ar putea incetini cresterea economica globala, informeaza Bloomberg.
Pretul titeiului a inregistrat vineri o crestere de 2,6%, ajungand pana la 33,30 dolari barilul, conform cotatiei de la Tokyo Commmodity Exchange, cea mai mare piata de futures pe domeniul energetic din Asia. Ieri titeiul se tranzactiona cu 39,88 dolari barilul.
Pretul aurului a crescut cu 0,5%, fiind cotat vineri la 395,82 dolari uncia pentru tranzactiile la vedere (cu scadenta imediata), pe fondul scaderii burselor asiatice. Ieri uncia de aur era evaluata la 394,90 dolari.
Pretul titeiului a crescut in ultimul an cu 40% la New York Mercantile Exchange, cea mai mare piata pe domeniul energetic din lume, in parte datorita atacurilor din Irak si Arabia Saudita din ultima perioada.
Arabia Saudita, care are capacitatea de a produce aproximativ 10 milioane de barili pe zi, este limitata prin standardele OPEC la 7,64 milioane de barili pe zi, dar a pompat luna trecuta 8,35 milioane de barili zilnic, potrivit estimarilor Bloomberg.
Vineri, pretul titeiului a crescut la New York pentru prima data in patru zile, pe fondul ingrijorarilor privind posibile noi atacuri teroriste in Orientul Mijlociu.
Intr-o presupusa declaratie a retelei teroriste Al-Qaeda, aceasta se declara autoarea atacului care a avut loc in weekend in Arabia Saudita, transmite agentia France-Presse.
"Este evident ca Al-Qaeda tinteste acum instalatiile petroliere", a declarat Phil Flynn, senior trader pe domeniul energetic al Alaron Trading Corp. din Chicago. "Trebuie sa ne asteptam la atacuri privind activitatile de suprafata, de exploatare a subsolului, peste ocean si in tara".
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care furnizeaza o treime din petrolul mondial, va aproba probabil saptamana aceasta un plan privind sporirea productiei si diminuarea preturilor deosebit de ridicate, au declarat oficialii OPEC si analistii. La intalnirea de joi din Beirut, s-ar putea renunta complet la limitele de productie, au declarat vineri doi oficiali ai organizatiei.
Preturile ridicate ale titeiului nu sint un motiv de alarma pentru inflatie, dar ar putea avea un impact negativ cifrat la 0,2% asupra PIB european, a apreciat, ieri, comisarul european pentru Afaceri Economice, Joaquin Almunia. "Daca preturile ramin la nivelurile actuale in restul anului, pierderea pentru Produsul Intern Brut va fi de 0,2%. Asa ca nu exista motive de alarmare, dar, in mod logic, exista o oarecare ingrijorare", a declarat oficialul. Almunia a amintit ca economia s-a schimbat de la criza petroliera din anii '70. Moneda unica europeana este solida, economia este mai putin dependenta de energie, iar majorarile preturilor nu mai influenteaza salariile atit de prompt ca in trecut.
Yenul se situeaza pe un trend ascendent in comparatie cu dolarul si cu euro, pe fondul accelerarii redresarii economice a Japoniei, al carei consum casnic a inregistrat o crestere record luna trecuta si a carei productie industriala a ajuns in luna aprilie la cel mai ridicat nivel din septembrie anul trecut. Ieri, cursul era de 109,175 yeni pentru un dolar american, si, potrivit previziunilor ABN Amro, yenul va ajunge la o cotatie de 105 yeni per dolar in urmatoarele sase luni. Cursul monedei unice fata de moneda americana era de 1,2191 dolari pentru un euro.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO