Business Internaţional

Tinerii spanioli fug să-şi găsească locuri de muncă în Germania, goniţi de criza economică de acasă

Tinerii spanioli fug să-şi găsească locuri de muncă în Germania, goniţi de criza economică de acasă

Spania are peste 4,3 milioane şomeri şi o rată a şomajului de 21%

Autor: Catalina Apostoiu

10.10.2011, 00:04 272

Împinşi de criza locurilor de muncă din Spania, din ce în ce mai mulţi tineri din această ţară se îndreaptă către Germania în căutarea unor oportunităţi mai mari de a-şi face un viitor, scrie The Wall Street Journal.

Noul trend scoate la lumină diferenţa dintre ţările nord-europene prospere şi excedentare şi sudul fragil din punct de vedere fiscal aflat în centrul crizei financiare din zona euro. Acesta ameninţă în acelaşi timp capacitatea pe termen lung a Spaniei de a se dezvolta şi a se redresa în urma crizei financiare, în condiţiile în care mii dintre cetăţenii săi, în special tineri cu o educaţie solidă, părăsesc o ţară incapabilă să le ofere locuri de muncă.

Trendul este vizibil în şcolile de limbă germană din capitala Germaniei, unde un număr în creştere de spanioli încearcă să treacă de bariera limbii pentru a-şi putea găsi un loc de muncă.

Elena Ballestin, în vârstă de 26 de ani, este unul din cei cinci spanioli dintr-o clasă de 17 studenţi ai unei şcoli unde se predă limba germană în districtul Mitte. Aceasta a venit în Germania în urmă cu un an, după ce a absolvit Universitatea din Zaragoza, încercând să-şi găsească un loc de muncă.

Ea locuieşte într-o garsonieră cu prietenul său german şi este ospătăriţă într-un restaurant. În timpul liber studiază germana şi caută un loc de muncă.

Prăbuşirea sectorului imobiliar şi criza creditului, combinate cu o legislaţie rigidă în domeniul muncii, au generat o rată a şomajului de 21%. Potrivit datelor guvernamentale publicate recent, numărul şomerilor a urcat cu 77.910 în septembrie în Spania, situându-se în prezent la peste 4,3 milioane.

Între timp, economia extrem de competitivă, bazată pe exporturi a Germaniei continuă să genereze locuri de muncă în pofida încetinirii economiei. Date recente indică o scădere a numărului de şomeri cu 26.000 în septembrie, rata şomajului coborând la 6,9% de la 7% în august.

Germania are nevoie de aproximativ 200.000 de imigranţi calificaţi pe an pentru industriile sale, conform estimărilor guvernamentale. Iar nevoia de forţă de muncă a ţării ar putea creşte pe fondul reducerii numărului de tineri muncitori care intră pe piaţă în anii care vor urma, în contextul scăderii ratei natalităţii din Germania.

Guvernul spaniol îi încurajează pe cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă să părăsească ţara. În ianuarie, acesta a semnat un acord cu Germania de încurajare a companiilor din această ţară să ofere locuri de muncă şomerilor spanioli.

Eduardo Rodriguez-Priego, un inginer de 37 de ani din Madrid, s-a mutat în Frankfurt la sfârşitul anului 2009 după ce şi-a pierdut locul de muncă din cadrul unei companii imobiliare spaniole. Acesta avea un frate care locuia deja în capitala germană şi a decis să-şi încerce norocul aici după nouă luni de căutări fără rezultat în Spania.

"După patru luni am găsit un loc de muncă deşi nu vorbeam germana", declară acesta.

Experţii spun că tendinţa este numai la început. Carmen Gonzales, analist în cadrul Real Instituto Elcano, crede că există dovezi concrete în creştere privitoare la disponibilitatea în urcare a spaniolilor de a-şi căuta un loc de muncă peste hotare.

Din cauza liberei circulaţii a forţei de muncă în UE, nu există date exacte privitoare la numărul spaniolilor care au mers în Germania în acest an. Însă aproximativ 17.000 de spanioli s-au arătat interesaţi să lucreze în Germania numai prin noul program susţinut de guvern, spune John-Philip Hammersen, purtător de cuvânt al agenţiei germane de ocupare a forţei de muncă. Potrivit acestuia, cea mai comună problemă cu care se confruntă spaniolii care-şi doresc un loc de muncă în Germania este cea legată de cunoaşterea limbii germane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO