Business Internaţional

Tinerii din Est viseaza la Germania. Tinerii germani vor sa plece din tara

13.06.2005, 19:40 22

Mai mult de jumatate din tinerii absolventi sau din cei care urmeaza sa faca primii pasi in cariera se gandesc sa emigreze, pentru ca nu cred ca se pot realiza profesional in tara.

N-ar fi poate nimic nou daca ar fi vorba despre Romania. Numai ca aici vorbim despre 50% din absolventii celei mai mari economii din Europa.

Doar 40% din tinerii germani vad un viitor sigur "la ei acasa". Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Manager Magazin in colaborare cu puternica firma de consultanta McKinsey, pe un esantion de peste 1.000 de tineri cu varste cuprinse intre 22 si 29 de ani.

"Nu ne-am asteptat la un procent atat de mare de tineri care ar dori sa emigreze. Chestionarul avea un alt scop, continea intrebari despre asteptarile lor de viitor in general, despre angajare, despre familie, dar asta a iesit in evidenta", a declarat Henrik Muller, managing editor al revistei lunare de business Manager Magazin.

"Asa am aflat ca 56% dintre tineri se asteapta la o deteriorare a situatiei economice si vor sa plece din tara. Ma indoiesc ca toti vor pleca cu adevarat, dar ar fi un dezastru", a mai comentat el.

"Frica de a nu putea face aici cariera ii indeparteaza pe oameni, le este frica sa nu ramana blocati intr-o societate in declin", a mai spus Muller.

Optiunea atator tineri germani (numiti de Manager Magazin "generation good-bye") pentru emigrare pare mai de inteles daca ne uitam la conjunctura economica descurajanta in care isi incep viata profesionala.

Rata somajului a atins in prezent in Germania cel mai ridicat nivel de la al doilea razboi mondial - 12%. Acest indicator reprezinta insa o medie pe economie. In unele landuri din nord, cu o economie axata mai mult pe agricultura, procentul celor fara un loc de munca urca si pana la 20%. Nici capitala nu este mai dinamica din acest punct de vedere. In Berlin, unde este concentrata mai ales industria de media si cercetare, iar companiile sunt putine, rata somajului atinge 15%.

Dupa ce ani de zile a fost motorul cresterii Europei, Germania stagneaza, dupa unii amenintata inca de spectrul recesiunii. Potrivit estimarilor Comisiei Europene, economia germana va creste in acest an intr-un ritm de 0,8%, ceea ce ar reprezenta cea mai slaba evolutie dintre toate celelalte state membre ale Uniunii Europene.

In 2000, cresterea economiei germane (cresterea, in termeni reali, a produsului intern brut) a fost de aproape 3%. Dupa 2000, cresterea PIB a incetinit, in 2003 inregistrandu-se chiar o scadere. Anul trecut economia a parut ca se invioreaza, dar cresterea de 1,6% "nu a fost de ajuns pentru o revitalizare", dupa cum comentat Stefanie Schmid-Lubbert, economist in cadrul departamentului de politici economice de la Ministerul Federal al Economiei si Muncii. La inceputul acestui an, autoritatile germane mai sperau inca la mentinerea ritmului de crestere din 2004, previziune pe care au fost insa nevoite sa o revizuiasca, desi cresterea pe primul trimestru din 2005 a fost cea mai rapida din ultimii patru ani.

Numarul descurajant al somerilor si cresterea economica lenta sunt problemele cele mai mari cu care se confrunta Germania. In opinia Stefaniei Schmid-Lubbert, trendul descendent pe termen lung are drept cauze, in mare parte, structura inflexibila a pietei fortei de munca, birocratia si procesul de reunificare.

"Exista o diferenta uriasa intre nord si sud, in ceea ce priveste somajul", a explicat Schmid-Lubbert. In landuri precum Bavaria, puternic industrializate (gigantul auto BMW, de exemplu, isi are sediul la Munchen), rata somajului coboara simtitor, pana la niveluri de 5-6%. Cele din nord, cu o economie preponderent agricola, cum este Niedersachsen, incearca sa prinda din urma statele sudice, asociate pana acum cu ideea de progres tehnologic, printr-un puternic accent pe inovatie si prin demararea unor proiecte ample de infrastructura.

Diferentele nord-sud in ceea ce priveste structura pe sectoare a economiei si rata somajului nu sunt singurele care creeaza dificultati. Multi germani din vest se simt impovarati de costurile reunificarii cu estul. Potrivit Stefaniei Schmid-Lubbert, Germania a alocat pentru perioada 2005-2019 100 de miliarde de euro ca ajutor pentru fosta RDG, majoritatea banilor urmand sa fie directionati catre sistemul asigurarilor sociale.

Amenintarea somajului este cea care ii face pe germani sa se teama si de liberalizarea pietei fortei de munca. Si au si de ce. Muncitorii din estul Europei sunt mult mai dispusi sa lucreze pentru salarii scazute, ceea ce, in conditiile impozitarii ridicate, ii face sa fie preferati de angajatori. Potrivit unor statistici, de exemplu, 80% din muncitorii sezonieri din agricultura sunt polonezi.

Conjunctura actuala din Germania nu poate fi depasita, in opinia lui Henrik Muller, managing editor al Manager Magazin, decat prin investitii, insa acestea continua sa se mentina, cel putin in statistici, la un nivel scazut, desi tara face eforturi sa-si promoveze imaginea, mizand pe infrastructura excelenta si pe traditia in domeniul high-tech.

Potrivit lui, investitiile nete abia ajungeau in 2004 la 50% din nivelul inregistrat in 1993 (in termeni reali). "Companiile autohtone au o parere putin patriotica despre Germania. Cele care reusesc sa faca profit prefera sa investeasca in alte regiuni, precum Asia, si au o atitudine critica fata de Germania ca locatie de afaceri", a comentat Muller.

Potrivit cotidianului economic Handelsblatt, exporturile, care au impulsionat economia germana anul trecut si in prima parte a acestui an in lipsa unei cereri interne puternice (Germania este pe primul loc in lume la exportul de bunuri), sunt pe cale de a-si epuiza potentialul stimulator, pe fondul unei conjuncturi nefavorabile a economiei mondiale. "Motorul cresterii germane a pierdut din avant in luna aprilie", scrie Handelsblatt. Acest fapt ar putea indica un inceput de ralansare economica. Potrivit publicatiei germane, cererea de pe piata interna a aratat usoare semne de refacere, alimentand importurile si, se spera pentru viitor, investitiile.

"Lucrurile se schimba, oamenii sunt dispusi sa munceasca mai mult pentru bani mai putini, concurenta se revigoreaza, iar investitiile vor creste in viitor. Deja, multe companii americane vin si cumpara intreprinderi mijlocii de familie. Dar asta nu se vede inca in statistici", a declarat, optimist, editorul Manager Magazin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO