Business Internaţional

Timpul se scurge pentru paşapoartele de vaccinare propuse de UE: Liderii blocului european trebuie să ajungă luna aceasta la un consens privind implementarea certificatelor verzi

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, braţul executiv al UE

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, braţul executiv al UE

Autor: Eduard Ivanovici

11.05.2021, 14:46 158

Într-o perioadă în care măsurile de lockdown continuă să dispară de-a lungul Europei şi tot mai mulţi cetăţeni UE visează la vacanţa de vară, blocul de 27 de ţări trebuie să se decidă repede asupra unui mod în care va implementa certificatele de vaccinare, efort prin care se urmăreşte stimularea călătoriilor şi turismului din sezonul estival, notează Associated Press.

Miniştrii pentru afaceri europene s-au adunat marţi în Bruxelles pentru a evalua progresele pe care le prezintă discuţiile cu legiuitorii europeni. Un acord între Parlament şi statele UE trebuie atins în luna mai pentru a se asigura că sistemul va fi complet funcţional până la sfârşitul lunii iunie, însă rămân de dezbătut câteva puncte sensibile.

Când a propus schema, mai exact în luna martie, Comisia Europeană a declarat că paşapoartele de coronavirus vor fi oferite rezidenţilor UE care pot dovedi că au fost vaccinaţi/testaţi împotriva virusului sau care au dovada că s-au recuperat după ce au fost infectaţi.

Liderii UE şi ţările membre au ajuns deja la un acord iniţial, însă Parlamentul insistă că paşapoartele de COVID-19 ar trebui să fie suficiente pentru a le permite cetăţenilor UE să se mişte liber de-a lungul blocului european, iar ţările UE nu ar trebui să impună restricţii suplimentare posesorilor de certificate, cum ar fi carantina sau alte măsuri de autoizolare.

Aici se află şi principalul impediment al Uniunii, deoarece controalele la graniţă reprezintă o responsabilitate naţională.

Un oficial de top al UE, care a vorbit sub protecţia anonimatului înaintea întâlnirii de marţi, a declarat că ţările membre au opinii diferite asupra subiectului, blocul comunitar lucrând la găsirea unei soluţii universale.

Comisia Europeană speră ca aproximativ 70% din populaţia adultă a Uniunii să fie vaccinată până la sfârşitul verii.

De asemenea, Parlamentul a ridicat semne de întrebare cu privire la preţul testelor PCR care ar putea fi incluse în certificate, ce vor fi disponibile în format fizic şi digital cu ajutorul unui cord QR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO