Business Internaţional

The Wall Street Journal: Economistii vad in nuante din ce in ce mai gri economia americana

16.10.2008, 15:18 23

"Suntem in mijlocul unui tunel foarte intunecos", spune Brian Fabbri, de la BNP Paribas, referindu-se la inrautatirea crizei de pe piata de creditare. "In ultima vreme am fost martorii unui nou crah in cadrul sistemului financiar", a adaugat el.

In medie, economistii se asteapta ca Produsul Intern Brut al Statelor Unite sa se contracte in trimestrele trei si patru, precum si in primele trei luni ale anului viitor. Aceasta este pentru prima data cand estimarile referitoare la ultimele doua trimestre ale anului in curs sunt negative. Daca aceste predictii se adeveresc, va fi pentru prima data in ultimii 50 de ani cand economia americana se contracta trei trimestre consecutive. In acelasi timp, economistii spun ca exista 89% sanse ca economia americana sa intre in recesiune in urmatoarele 12 luni, fata de numai 60% cat indica sondajul anterior efectuat de Wall Street Journal.
Este un scenariu extrem de provocator pentru viitorul presedinte, in conditiile in care campania electorala intra in linie dreapta. Si asta in conditiile in care este foarte probabil ca viitorul presedinte sa se confrunte cu o recesiune economica din prima zi de mandat, chiar si in conditiile in care criza financiara se va mai domoli.
Noua administratie va trebui sa accelereze ritmul de actiune, adoptand probabil masuri interventioniste nemaiintalnite de la Marea Criza economica incoace.
Majoritatea analistilor considera ca viitorul presedinte va trebui sa adopte un nou pachet de stimulare a economiei inca din ianuarie anul viitor. Totusi acestia au pareri impartite in momentul in care vine vorba de directia in care ar trebui sa mearga pachetul respectiv.
In august, 66% dintre analistii intervievati de Wall Street Journal indicau ca un nou pachet de stimulare economica nu mai este necesar. Acest procent a coborat la 46% luna trecuta.
"Cu o luna sau doua in urma as fi spus ca nu mai avem nevoie de asemenea masuri", a declarat David Wyss, analist in cadrul Standard & Poor's.
"Credeam ca vom iesi din criza inainte ca orice pachet de stimulare a economiei sa aiba vreun efect. Acum lucrurile par insa sa se fi schimbat radical", a adaugat acesta.
Inasprirea conditiilor de pe piata de creditare a condus la o exacerbare a declinului economic. Rata somajului a ajuns la 6,1% in septembrie, fata de 5% in aprilie, pe fondul pierderilor de locuri de munca in fiecare luna din 2008. Economistii estimeaza insa ca numarul locurilor de munca va scadea cu 74.000 pe luna in urmatorul an, ducand rata somajului la 6,8%, cel mai ridicat nivel din 1993 incoace.
In conditiile in care companiile intampina din ce in ce mai multe dificultati in a obtine finantare, cheltuielile din segmentul corporatist se vor restrange, iar piata americana va asista la si mai multe concedieri.
In acelasi timp, cererea continua sa scada. Cercetarile realizate inca dinaintea turbulentelor care au atins Wall Street-ul la sfarsitul lunii septembrie, indicau nivele specifice perioadelor de recesiune pe segmentul manufacturier. Mai mult, cheltuielile consumatorilor ar putea inregistra cifre negative inca de anul acesta, in situatia in care americanii simt din ce in ce mai puternic problemele de pe piata locurilor de munca, confruntandu-se cu o reducere a puterii de cumparare.
"Mult timp, bancherii centrali au avertizat asupra vantului potrivnic venit dinspre segmentul financiar", a declarat Lou Crandall de la Wringhston ICAP. "Daca piata de creditare va continua insa sa se deterioreze, ne vom lovi insa de un zid financiar", a adaugat el.
In timp ce o parte semnificativa a economistilor chestionati de Wall Street Journal au declarat ca planul guvernului federal de a achizitiona active neperformante ar putea conduce la o anumita stabilitate pe piata, exista suficiente voci care cred ca problemele majore vor continua sa persiste.
Analistii spun, de fapt, ca planul respectiv are legatura mai degraba cu recapitalizarea bancilor.
Masurile adoptate de autoritatile americane pun accentul pe eliminarea activelor neperformante din balantele contabile ale bancilor, dar exista prevederi care acorda Trezoreriei puterea de a achizitiona pachete de actiuni in cadrul institutiilor financiare.
"Niveluri mai mari de lichiditate pentru banci reprezinta in acest moment o prioritate pentru economie", a declarat James Smith, profesor de economie la Western Carolina University.
Nu toata lumea este insa de acord cu acest punct de vedere. "Vom ajunge in punctul in care va trebui sa efectuam mai multe infuzii de lichiditate in cadrul institutiilor bancare. Deocamdata nu suntem in acel moment", considera Crandall. "Asemenea actiuni au un potential imens in ceea ce priveste sprijinirea economiei. In acelasi timp pune o serie de riscuri imense pe umerii contribuabililor", a adaugat el.
Reputatia secretarului Trezoreriei, Henry Paulson, - artizanul planului de salvare a sistemului financiar - a suferit o lovitura puternica in timpul dezbaterilor de Congres privind adoptarea pachetului de masuri.
In momentul in care li s-a cerut sa noteze performantele sefului finantelor americane, economistii au coborat - in medie - scorul de la 74 de puncte in iulie la 67, luna trecuta. In acelasi timp, punctele obtinute de presedintele bancii centrale, Ben Bernanke, au ajuns la 72, fata de 77 in luna iulie.
 
Economia SUA sufera
 
  • Daca cele mai sumbre predictii se adeveresc, va fi pentru prima data in ultimii 50 de ani cand economia americana se contracta trei trimestre consecutive.
  • Noua administratie va trebui sa accelereze ritmul de actiune, adoptand probabil masuri interventioniste nemaiintalnite de la Marea Criza economica incoace.
  • Rata somajului a ajuns la 6,1% in septembrie, fata de 5% in aprilie, pe fondul pierderilor de locuri de munca in fiecare luna din 2008.
  • In conditiile in care companiile intampina din ce in ce mai multe dificultati in a obtine finantare, cheltuielile din segmentul corporatist se vor restrange.
  • Cheltuielile consumatorilor ar putea inregistra cifre negative inca de anul acesta, in situatia in care americanii simt din ce in ce mai puternic problemele de pe piata locurilor de munca.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO