Business Internaţional

Tesla, venituri şi profituri record în T3/2021. Acţiunile producătorului de maşini electrice au crescut cu peste 100% în ultimul an

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

21.10.2021, 17:59 601

Tesla (simbol bursier TSLA) a raportat venituri de 13,76 miliarde de dolari în T3/2021, perioadă în care profitul net per acţiune (EPS – earnings per share) a ajuns la 1,86 miliarde de dolari. Furnizorul de date Refinitiv se aştepta la venituri de 13,63 miliarde şi un EPS de 1,59 dolari, potrivit CNBC.

Venitul net din ultimul trimestru a fost de 1,62 miliarde de dolari, calculat în funcţie de standardele americane GAAP (generally accepted accounting principles), compania depăşind pentru a doua oară pragul de un miliard de dolari. Între iulie şi septembrie 2020, profitul Tesla a atins 331 milioane de dolari.

Rezultatele au fost alimentate de o îmbunătăţire de 30,5% a marjei brute din cadrul diviziei auto şi 26,6% la nivelul întregii companii. Astfel, datele marchează recordul ultimelor cinci trimestre.

Veniturile diviziei auto au crescut la 12,06 miliarde de dolari, iar costurile au depăşit 8,3 miliarde de dolari. De altfel, producătorul a generat venituri de 806 milioane de dolari prin intermediul diviziei energetice şi 894 de milioane de dolari prin servicii şi alte venituri, care includ mentenanţă, reparaţii, asigurări auto şi vânzări de produse sub brandul Tesla.

Acţiunile TSLA s-au apreciat cu 22% de la începutul anului şi au crescut cu 105% în ultimele 12 luni, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Investing.com. Cu o capitalizare de aproape 860 de miliarde de dolari, Tesla a devenit a şaptea cea mai valoroasă companie la nivel mondial, mai mult decât valoarea de piaţă cumulată a Visa şi Mastercard. Toyota, a doua cea mai mare firmă auto din lume, are o capitalizare de circa 250 de miliarde de dolari.

Înainte de publicarea rezultatelor din T3/2021, Tesla le-a transmis acţionarilor că s-a confruntat cu „o varietate de provocări, incluzând penuria de semiconductori, aglomerarea porturilor şi penele de curent”, care au limitat procesele de producţie ale fabricii din Statele Unite.

Totuşi, societatea şi-a reiterat dorinţa de a „obţine o creştere medie anuală de 50% în ceea ce priveşte livrările de vehicule” de-a lungul următorilor ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO