Business Internaţional

Tesla începe 2021 cu peste 184.000 de maşini livrate: Gigantul lui Elon Musk îşi propune să atingă o creştere de 50% pe măsură ce competiţia devine tot mai puternică

CEO-ul Tesla Elon Musk (Sursa foto: Profimediaimages.ro)

CEO-ul Tesla Elon Musk (Sursa foto: Profimediaimages.ro)

Autor: Eduard Ivanovici

05.04.2021, 11:44 207

Rezultatele obţinute de producătorul auto Tesla în primul trimestru sugerează că pariurile plasate de Elon Musk asupra pieţelor din Europa şi China încep să dea roade, notează Bloomberg.

Compania a livrat 184.800 de automobile electrice (EV) între ianuarie şi martie, peste estimările analiştilor intervievaţi de Bloomberg, 169.850 de maşini.

Dan Ives, managing director în cadrul firmei de investiţii Wedbush, şi-a actualizat în creştere estimările pentru preţul unei acţiuni, de la 950 la 1.000 de dolari în următoarele 12 luni. În cel mai bun caz, acţiunile ar putea atinge 1.300 de dolari, a declarat analistul.

„Datele din T1 reprezintă o schimbare de paradigmă şi arată că nivelul cererii pentru modele 3 şi Y intră într-o nouă fază de creştere. Credem că Tesla poate depăşi 850.000 de livrări anul acesta şi ar putea ajunge, într-un scenariu optimist, la 900.000, în ciuda crizei cipurilor şi problemelor din lanţurile de aprovizionare ale sectorului auto”, a adăugat Ives.

Producătorul a livrat în 2020 aproape 500.000 de automobile şi îşi propune să înregistreze anul acesta o creştere de aproximativ 50%, însă nu a oferit un target exact în ceea ce priveşte numărul de livrări.

Între timp, Musk încearcă să câştige tot mai mult teren în China – cea mai mare piaţă auto din lume, inclusiv pentru vehiculele electrice – şi să se distanţeze de Volkswagen şi startup-urile EV locale. Analiştii prevăd că vânzările auto din China vor creşte în 2021 pentru prima dată în ultimii patru ani şi, în martie, premierul Li Keqiang a anunţat că guvernul va îmbunătăţi numărul de staţii de încărcare EV şi unităţile de schimbare a bateriilor.

Volumele raportate de Tesla ies în evidenţă prin comparaţie cu alţi producători auto, care încep să înregistreze scăderi din cauza lipsei de cipuri electronice.

În prezent, preţul unei acţiuni Tesla este de 661 de dolari, în scădere cu 25% faţă de recordul stabilit în primele zile ale anului de 880 de dolari, însă compania poate reveni pe plus prin intermediul rezultatelor obţinute în T1.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO