Business Internaţional

Terenurile nefolosite din Rusia, Kazahstan si Ucraina ar putea fi folosite pentru cresterea productiei de cereale

16.05.2008, 14:18 34

Daca cineva ar putea comasa din nou terenurile creand ferme moderne, spun agronomii, vastele spatii de la nord si est de Marea Neagra ar putea genera 126,7 milioane de tone de grau in plus pe an, 20% din actuala productie mondiala, scrie The Wall Street Journal.
Este exact ce incearca sa faca Richard Spinks. Britanicul in varsta de 41 de ani a mers practic din poarta in poarta, luand in arenda mici terenuri de pamant de la sute de mii de agricultori saraci din vestul Ucrainei. Compania sa, Landkom International, a plantat grau, orz si rapita pe 10.000 de hectare in total. Landkom se asteapta sa obtina prima recolta importanta in aceasta toamna.
Astfel de eforturi ar putea spori stocurile de alimente pe plan global. Decenii la rand, companiile din domeniul agriculturii s-au bazat pe noi tipuri de seminte si fertilizatori pentru a-si spori randamentele. Insa in conditiile incetinirii avansului tehnologic, cautarea de noi terenuri arabile s-a intensificat. Astfel a aparut o oportunitate pentru intreprinzatorii cu viziuni de recolectivizare a pamantului din tarile fost comuniste si relansare a productiei.
Eforturi similare se fac si in China, unde pamantul arabil este impartit in mare parte in loturi mici controlate de cooperative. Cativa agricultori incearca sa creeze ferme mai mari si mai eficiente prin comasarea mai multor terenuri arendate de la vecini absenti.
In Ucraina, Spinks se loveste de obstacole importante. Legea proprietatii interzice vanzarea de terenuri de catre persoane individuale, astfel incat companiile trebuie sa incheie contracte cu proprietari individuali care adesea se retrag inainte de expirarea contractului. Spinks spune ca pentru a-i multumi pe cei de la care arendeaza investeste masiv in infrastructura si a cladit scoli, orfelinate si a construit drumuri. De Paste s-au difuzat spoturi TV in care Landkom le ura telespectatorilor Paste Fericit.
Bilyi Kamin era candva una dintre cele mai stralucitoare stele in constelatia agricola a Uniunii Sovietice. Situat la aproximativ 800 km de Kiev, satul primea in mod regulat aprecierile Moscovei pentru randamentele recoltelor sale. Pamantul de aici, ca si din majoritatea Ucrainei, este bogat in humus, o materie organica ce sporeste fertilitatea solului.
Dupa prabusirea Uniunii Sovietice in 1991, guvernele au divizat fostele ferme de stat si au distribuit loturi cetatenilor. Lipsindu-le capitalul necesar pentru a investi in pamant, noii proprietari au plantat in principal loturi mici cu legume sau le-au folosit pentru pasunat. Multe titluri de proprietate nu au mai fost solicitate, proprietarii acestora fiind decedati sau plecati peste hotare. In total, aproximativ 22 fr milioane de hectare de teren arabil din Rusia, Kazahstan si Ucraina au ramas necultivate. Regiunea, desi inca un producator important de cereale, continua sa sufere din cauza lipsei de investitii de atunci.
In ciuda alegerii unui guvern pro-occidental in Ucraina in 2004, o influenta elita politica si de business care primeste indicatii de la Moscova ramane sceptica in privinta investitiilor occidentale. La randul lor, investitorii straini se lupta cu un sistem politic si juridic extrem de corupt. Conform unui indice al perceptiei coruptiei realizat de Transparency International, oamenii de afaceri din intreaga lume considera ca Ucraina se numara printre cele mai corupte tari din lume, impreuna cu Uganda, Moldova si Cuba.
Criticii sistemului de arenda spun ca atunci cand un agricultor local intrerupe un contract, sunt putine masurile legale care pot fi luate. Sphere Asset Management, un fond de hedging din Kiev, a inceput recent sa vanda arendele pe care le detine pentru 29.600 de hectare.
Guvernul central din Kiev ia in considerare adoptarea unei legi de legalizare a vanzarilor de pamant. Aceasta ar putea declansa un val de vanzari si o crestere rapida a preturilor.
In noiembrie 2005, Spinks purta o discutie cu prietenii cu privire la boom-ul biocarburantilor. Konrad Nowicki, un tanar intreprinzator polonez, i-a sugerat sa achizitioneze 100 de hectare in Ucraina si sa cultive rapita, utilizata in Europa pentru producerea de biocarburanti pentru automobile. Impreuna cu un al treilea partener, cei doi au investit 600.000 de lire sterline (aproximativ 1 milion de dolari la acea vreme) din proprii bani. Spinks a pus bazele Landkom si a inceput sa ia in arenda terenuri in vestul Ucrainei la inceputul anului 2006. Acesta lucra 18 ore pe zi, dormind adesea intr-un cort in apropiere de terenurile detinute.
Spinks a ajuns in Bilyi Kamin in octombrie 2006 si aici a stabilit sediul companiei sale. Initial, localnicii nu au privit cu ochi buni actiunile lui Spinks. Intr-o seara, oficialii Landkom au organizat o intrunire a tuturor celor 300 de proprietari din sat. "Suntem aici pentru a va ajuta sa va dezvoltati", le-a spus directorul PR al Landkom, Iuri Pelenski, satenilor. Grupul s-a oferit sa ia in arenda pamantul tuturor la un pret de aproximativ 35 de dolari pe hectar pe an, un pret standard in Ucraina, insa mai putin de o zecime din pretul din Marea Britanie. Mai atractiv, insa, era salariul pe care Landkom era dispus sa-l plateasca celor care ar fi ajutat la lucratul pamantului: 400 de dolari pe luna, de doua ori salariul mediu de baza pentru muncitori.
Multi sateni au fost de acord.
Landkom face de obicei lobby pe langa oficialii locali incercand sa determine toti proprietarii de pamant dintr-un sat sa semneze contracte de arenda. Compania a donat recent arendasilor din Zolochib 22.000 de dolari pentru a renova un orfelinat. Lui Spinks i-ar fi mai greu sa faca afaceri "daca nu ar face astfel de lucruri pentru noi", spune Ivan Stefanishin, guvernator al provinciei Lvivksa, care include Bilyi Kamin si Zolochiv. Totusi, exista obstacole. Andriy Duk, in varsta de 42 de ani, cultiva 48 de hectare langa sediul Landkom. Are un tractor si doua combine. "Ucrainenii se pot descurca singuri", spune acesta.
Spinks se confrunta si cu competitia venita din partea mai multor multinationale care folosesc un model similar pentru a paria pe pamantul ucrainean.
Pana in februarie 2007, Landkom luase in arenda 10.000 de hectare. Preturile la marfuri erau in crestere. Dornic sa se extinda, Spinks a angajat compania londoneza de consultanta Libertas Partners Group, pentru a-l ajuta sa gaseasca investitori. Patru fonduri de investitii au contribuit cu o suma totala de 12,9 milioane de dolari.
In toamna trecuta, Spinks si-a fixat drept tinta arendarea a aproape 400.000 de hectare pana in 2015. Pentru a atrage fonduri, compania a vandut un pachet de actiuni de 44% pe bursa londoneza in noiembrie in schimbul a 106 milioane de dolari. De atunci, valoarea de piata a companiei a crescut pana la 386 de milioane de dolari. Participatia lui Spinks de 5,8% este evaluata la 22,4 milioane de dolari.
Deocamdata, Landkom nu poate lucra decat o mica parte din cele 66.000 de hectare detinute, pentru ca pregatirea terenurilor si achizitionarea de echipamente ia timp si costa. In acest an, Spinks se asteapta ca recolta sa de pe 10.000 de hectare sa-i aduca aproximativ 1.000 de dolar pe hectar, iar anul viitor spera ca aceasta cifra sa creasca de patru ori. Cele mai mari ferme americane depasesc rar 4.000 de hectare.
Spinks intentioneaza sa transporte graul si rapita catre fabricile de procesare din estul Ucrainei sau in Europa de Vest. In prezent, acesta negociaza contracte cu importanti traderi de marfuri ca Glencore International si Louis Dreyfus.
La costuri atat de scazute la pamant si forta de munca, Landkom considera ca poate compensa cresterea costurilor la seminte, fertilizatori si echipamente. Spinks estimeaza ca va inregistra o marja de profit de 60%.
Acesta respinge ideea ca lipsa sa de experienta in agricultura ii va pune in pericol ambitiile. Spinks a angajat fermieri profesionisti si agronomi.
Compania sa investeste 250.000 de dolari in vechiul sediu pentru a include un centru modern de comanda care va ghida combinele prin satelit. Va construi de asemenea un bar, o sauna si o sala de gimnastica pentru a atrage manageri occidentali.

Oportunitati in Ucraina

In conditiile incetinirii avansului tehnologic, cautarea de noi terenuri arabile s-a intensificat.

Dupa prabusirea Uniunii Sovietice in 1991, guvernele au divizat fostele ferme de stat si au distribuit loturi cetatenilor.

Cativa agricultori incearca sa creeze ferme mai mari si mai eficiente prin comasarea mai multor terenuri arendate.

Guvernul central din Kiev ia in considerare adoptarea unei legi de legalizare a vanzarilor de pamant.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO