Business Internaţional

Tensiuni mari la graniţă: China acuză India de deschiderea focului la frontieră

Tensiuni mari la graniţă: China acuză India de...

Autor: Gabriel Negreanu

08.09.2020, 11:04 144

Tensiunea este în creştere la graniţa dintre China şi India. Chinezii spun că indienii au tras focuri provocatoare şi că au traversat ilegal frontiera din regiunea montană Shenpao. 

Dacă informaţia va fi confirmată, este pentru prima dată în ultimii 45 de ani când s-au tras focuri de armă în zonă, încălcându-se astfel un acord de restricţionare a utilizării armelor de foc.

China acuză trupele indiene că au traversat ilegal frontieră disputată şi au tras focuri „provocatoare” asupra soldaţilor care patrulau. Gărzile chineze au fost „forţate să ia măsuri”, a spus un purtător de cuvânt al armatei, deşi nu este clar care au fost acestea, relatează BBC. Ar fi prima dată în ultimii 45 de ani când s-au tras focuri de armă acolo, încălcând un acord de restricţionare a utilizării armelor de foc.

Relaţiile dintre cel două ţări s-au deteriorat constant în ultimele luni. Potrivit presei chineze de stat Global Times, trupele indiene „au trecut ilegal Linia de Control Actual (ALC) în regiunea montană Shenpao, lângă malul sudic al lacului Pangong Tso”.

Măsura Indiei „a încălcat grav acordurile conexe încheiate de ambele părţi, a stârnit tensiuni în regiune ... şi are o natură foarte ticăloasă", a spus colonelul senior Zhang Shuili, purtător de cuvânt al Poporului Armata de Eliberare. Purtătorul de cuvânt al PLA a cerut, de asemenea, părţii indiene să „oprească imediat mişcările periculoase, să retragă personalul care a traversat LAC ... şi să pedepsească personalul care a tras focul provocator”.

Autorităţile indiene nu au răspuns acuzaţiilor formulate de chinezi.

Un acord semnat în 1996 de ambele ţări interzice utilizarea armelor şi a explozivilor pe Linia de Control, aşa cum este cunoscută graniţa în litigiu. Acuzaţiile vin la doar o zi după ce armata Indiei i-a alertat pe oficialii chinezi despre rapoarte că cinci civili indieni au fost răpiţi de trupele chineze dintr-o zonă din apropierea frontierei.

Tensiunile au crescut în iunie, când 20 de soldaţi indieni au fost ucişi într-o luptă violentă cu forţele chineze. Atunci nu au fost folosite arme de foc.

În august, India a acuzat China că a provocat tensiuni militare la frontieră de două ori în decurs de o săptămână. Ambele acuzaţii au fost respinse de China, care a spus că starea de tensiune a fost „în întregime” vina Indiei.

Linia de control este slab delimitată. Prezenţa râurilor, a lacurilor şi a zăpezii duce la interpretări diferite. Rundele de discuţii din ultimele trei decenii nu au reuşit să rezolve disputele la frontieră.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO