Business Internaţional

Tensiuni în Franţa: Un politician francez avertizează că preşedintele Macron riscă să fie demis din cauza crizei sociale

Tensiuni în Franţa: Un politician francez avertizează...

Autor: Mediafax

29.01.2021, 19:38 269

Un politician de dreapta din Franţa, Nicolas Dupont-Aignan, a avertizat că preşedintele Emmanuel Macron riscă să ajungă să fie demis, pe fondul stării de nemulţumire socială generată de gestionarea pandemiei şi de limitarea libertăţilor.

"Din cauza faptului că suntem închişi, provocaţi, indignaţi, din ce în ce mai mulţi francezi vor să îl revoce pe preşedinte. Sunt din ce în ce mai multe apeluri de activare a Articolului 68 al Constituţiei privind destituirea preşedintelui Franţei", a afirmat deputatul Nicolas Dupont-Aignan, fost candidat la preşedinţie şi lider al partidului de dreapta Debout la France (Trezirea Franţei).

Nicolas Dupont-Aignan s-a referit la ideile promovate de cântăreţul Francis Lalanne, activist în cadrul Mişcării Vestele Galbene, care a cerut, săptămâna trecută, demiterea preşedintelui Emmanuel Macron. Mişcarea Vestele Galbene a organizat o serie de proteste în ultimii ani în Franţa, exprimând nemulţumire faţă de erodarea nivelului de trai.

"Oare trebuie să ajungem la situaţia în care să dea socoteală naţiunii, ca să reuşim să înceteze distrugerea democraţiei, ca să înceteze să ne afecteze?! Este absolut urgent să schimbe politicile înainte de o explozie populară", a declarat deputatul Nicolas Dupont-Aignan, conform BFMTV. Totuşi, deputatul Nicolas Dupont-Aignan a afirmat că "nu trebuie să se ajungă la demiterea preşedintelui", subliniind că el "respectă instituţiile". "Dar, în contextul în care toate ordinele sunt stupide şi ineficiente, poporul se revoltă", a atras atenţia Nicolas Dupont-Aignan.

Politicianul de dreapta a acuzat Administraţia Emmanuel Macron că nu a luat măsuri eficiente pentru gestionarea pandemiei. "Consider că este contraproductiv să îi închidem pe francezi în case, în condiţiile în care pot fi luate măsuri de protejare a celor care au cu adevărat nevoie. Frontierele terestre nu sunt verificate sistematic. Sunt verificate doar cele aeriene. Este absolut absurd", a argumentat Nicolas Dupont-Aignan, potrivit Francetvinfo. Deputatul de dreapta a exprimat speranţa că Franţa nu va ajunge la a treia carantină generală, deşi crede că este "inevitabilă". "Au fost aplicate măsuri privative de libertate, decise de un singur om şi de un consiliu ştiinţific", a subliniat deputatul.

Declaraţiile lui Nicolas Dupont-Aignan au fost salutate de François Asselineau, liderul partidului de dreapta Uniunea Populară Republicană (UPR).

Nicolas Dupont-Aignan a declarat că vrea să candideze în scrutinul prezidenţial din 2022. "Voi prezenta un program mult mai serios decât Marine Le Pen, capabil să îl învingă pe Emmanuel Macron şi, în primul rând, să redreseze ţara", a subliniat el. Nicolas Dupont-Aignan a mai candidat în scrutinul prezidenţial. În anul 2012, a obţinut doar 1,79% din voturi, clasându-se pe locul şapte.

În Franţa au avut loc proteste în ultimele săptămâni faţă de un proiect de lege privind siguranţa publică, care prevede suplimentarea competenţelor autorităţilor şi limitarea filmării agenţilor forţelor de ordine. Noi proteste sunt programate sâmbătă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO