Business Internaţional

Temerile privitoare la expunerea bancilor fata de Est sunt exagerate, spun elvetienii de la UBS

24.02.2009, 17:47 11

Temerile potrivit carora debitorii din Europa de Est vor intra in incapacitate de plata a imprumuturilor contractate in moneda straina, declansand falimente in randul creditorilor occidentali, temeri ce au determinat vanzari masive de active avand legatura cu pietele emergente, sunt "exagerate", considera analistii celei mai mari banci din Elvetia, UBS, scrie Bloomberg.

Riscul izbucnirii unei "crize financiare" in estul Europei, care ar urma sa traga in jos sistemul bancar vest-european, este "foarte exagerat", scria Jonathan Anderson, economist in cadrul UBS, in cadrul unei note adresate clientilor. Temerile survin "intr-o perioada in care nimic nu s-a schimbat in realitate in ceea ce priveste situatia regiunii", se arata in cadrul notei.
Tarile din estul Europei se straduiesc sa refinanteze creditele exprimate in valuta contractate de companii si persoane fizice pe parcursul anilor de prosperitate pana in 2007, ani in care rata medie de crestere economica depasea 5 procente. Fondul Monetar International, care a oferit sustinere Letoniei, Ungariei, Serbiei, Ucrainei si Belarusului, avertiza pe 28 ianuarie ca pierderile bancilor ar putea lua amploare in conditiile "transmiterii socurilor intre sistemele bancare ale pietelor mature si ale celor emergente".
Presiunile existente in tarile baltice si balcanice, fostele state iugoslave, Ucraina, Ungaria si Kazahstan sunt "severe", pe fondul declinului economiilor acestora, nivelului ridicat al indatorarii debitorilor si nivelului scazut al rezervelor monetare ale acestora, scria Anderson in cadrul notei adresate clientilor. Peste jumatate din datoria externa pe termen scurt este detinuta de tari mai mari, cum ar fi Rusia, Polonia si Turcia, care sunt mai putin afectate gratie unei rate mai scazute de indatorare in economie si unor perspective mai bune de crestere, conform lui Anderson. UBS estimeaza datoriile respective la 450 de miliarde de dolari la sfarsitul anului trecut, pe baza datelor provenite de la FMI si Institute of International Finance.
Inmultirea creditelor neperformante sau a cazurilor de imposibilitate de rambursare a creditelor va reprezenta probabil "un proces gradual ce va avea legatura cu declinul economiei", arata economistul UBS.
Economiile mai mici, cum ar fi cea a Letoniei, Estoniei si Bulgariei, vor trebui sa faca fata celui mai mare volum de plati in urmatoarele 12 luni, fiecare la peste 40% din Produsul Intern Brut, conform calculelor UBS. In cazul Poloniei, procentul se situeaza sub 20%, iar in cazul Turciei si Rusiei la aproximativ 10%, arata UBS.
In Polonia si Turcia, rapoartele credite/depozite indica "putine semne ca ar exista probleme", scrie Anderson.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO