Business Internaţional

TeliaSonera anunta lansarea unui nou program de reduceri ale costurilor

07.12.2005, 18:32 11

In lupta pentru suprematia pe piata nordica a telecomunicatiilor, TeliaSonera lanseaza inca un program de micsorare a costurilor, estimat la 200 mil. euro anual.

TeliaSonera, cel mai important operator din domeniul telecomunicatiilor din regiunea nordica a Europei, a dezvaluit recent un plan prin care poate economisi inca 200 de milioane de euro anual (235,5 milioane de dolari), incepand cu anul 2008.

Acesta vine ca raspuns la concurenta puternica pe care o are in acest domeniu in Finlanda, una dintre cele mai sofisticate piete de acest gen din lume.

Filiala finlandeza a companiei cu sediul la Stockholm, care in urma cu putin timp declarase ca dezvolta un program prin care sa scada cheltuielile cu 100 mil. euro anual, a precizat ca aceste noi scaderi ale nivelului cheltuielilor vor fi facute in departamentele de vanzari si de distributie, ca urmare a subcontractarii si a utilizarii de muncitori sezonieri. O mutare in domeniul retelelor bazate pe internet ar ajuta, de asemenea, la scaderea costurilor de intretinere.

Scaderea costurilor va duce la o investitie in extinderea retelei de 100 - 150 mil. euro si la o marire a capitalului de aproximativ 50 mil. euro.

Unitatea din Finlanda a TeliaSonera a adaugat ca incepand de anul viitor, isi va orienta operatiunile catre patru noi domenii, miscare ce are ca scop a dezvolta oportunitatile aparute o data cu noile tehnologii, cum ar fi Voice over Internet Protocol (VoIP) si televiziunea prin internet.

TeliaSonera s-a chinuit sa se adapteze luptei ce se da pe piata finlandeza in domeniul reducerii costurilor, piata cu cel mai ridicat nivel de penetrare a telefoniei mobile din lume.

Aceste masuri de reducere a costurilor au reprezentat primul set de decizii pe care Juho Lipsanen le-a luat de cand a fost numit in functia de director executiv la TeliaSonera Finlanda.

Lipsanen a declarat ca acest program nu va duce la concedieri, cu toate ca numarul angajatilor va descreste ca urmare a micsorarii varstei de pensionare. De la preluarea de catre Telia, TeliaSonera a redus cu 1.000 numarul locurilor de munca in companie in Finlanda, numarul angajatilor ajungand acum la 6.300.

Grupul ramane inca sub o presiune intensa in ceea ce priveste reducerea costurilor pe piata din tara de origine, chinuindu-se sa-si refaca strategia dupa problemele aparute din cauza nerealizarii consolidarii cotei pe care o detine la Turkcell, operatorul turc de telefonie mobila.

Analistii sunt de parere ca ultimul program de reduceri ale costurilor la unitatea din Finlanda a fost mai mare decat se asteptau multi dintre ei si, ca urmare a acestui lucru, nivelul profiturilor ar putea creste.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO